Ajánló

Ákos inkább szembemegy a korszellemmel

Az énekes-dalszerző december 12-én és 13-án dupla koncertre készül a Papp László Sportarénában.

Igazán címmel adott ki a múlt héten EP-t a Bonanza Banzai-ból ismert zenésztársával, Hauber Zsolttal Kovács Ákos.

– Hauber Zsolttal közös középlemezén nagyon különböző dalok vannak, nem lehet belőle következtetni arra, hogy milyen lesz a későbbi album. Mi alapján választották ki ezt a négy számot?
– A válasz egyszerű: ennyi dal volt kész. Még magam sem tudom, milyen lesz majd a nagylemez, ez az izgalmas benne. Most máshogy dolgoztunk, mint eddig, készre csiszoltunk négy dalt, és remixekkel kiegészítve kiadtuk minialbumként, amelyet a tervek szerint jövő tavasszal követhet egy újabb, később pedig a nagylemez, ha ennek a szónak egyáltalán lesz még értelme 2015 őszén. Nagyon sok munkánk van benne, hiába hiszik azt sokan, hogy huszonöt év után ez már rutinból megy. Minden lemezre, koncertre úgy készülök, mint az utolsó lehetőségre, mert nem tudhatom, meddig énekelhetek.

– Navracsics Tibor európai biztosi jelölése óta mást sem hallunk, mint hogy Magyarországnak nem lehet szava a kultúrát illetően, mert nálunk annyira rossz irányba haladnak a dolgok. Tényleg ekkora a baj?
– Vannak jelei annak, hogy az irány nem egyértelműen jó, a polgárinak, nemzetinek mondott kormányzat máig nem volt képes érvényes saját kulturális teret és nyelvezetet kialakítani – bár erre kétségtelenül több kísérletet is tett. Ugyanakkor a külföldön Magyarországról összehordott sok durva hazugság a formabontásra szakosodott liberális ideológiai rendszer teljes széthullását jelzi. Az úgynevezett liberálisok ahhoz szoktak hozzá, hogy minden az övék, ők mondják meg, melyik ország jó, és melyik rossz, mi a művészet, mi nem az, kit szabad és kell is szeretni, satöbbi.

Folytatás a keddi Magyar Hírlapban