Ajánló

A pesszimista Juncker Brexit-fáradtsága

„A brit parlament mindig valami ellen, nem pedig valami mellett szavaz”

„Nem túl optimista” Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválásának esélyeit illetően. Juncker egy csütörtöki brüsszeli rendezvényen kérdésre válaszolva egyfajta „Brexit-fáradtságról” számolt be, hozzátéve, hogy ezért alapvetően nem is tervezett beszélni a témáról.

„A brit parlament mindig valami ellen, nem pedig valami mellett szavaz” – jelölte meg a problémák egyik forrását. Juncker katasztrófának nevezte, hogy ötéves mandátuma alatt fel akart építeni valamit, de először jött a görög euróválság, utána a migrá­ciós krízis, végül pedig a brit kilépés ügye. Juncker elmondta, hogy ellenzi az Európai Egyesült Államok koncepcióját, mivel nem hiszi, hogy működőképes lenne.

Az EB elnöke az után fejtette ki érzéseit a Brexit állása kapcsán, hogy előző este Theresa May brit kormányfővel tárgyalt Brüsszelben.

A felek nem értek el áttörést, de diplomáciai források arról számoltak be, hogy közeledtek az álláspontok. Mint közölték, nem volt szó a kiválási szerződés újranyitásáról, inkább egy külön melléklet elfogadása lehet a cél a konfliktus alapját képező, úgynevezett ír-északír pótmegoldás ideiglenes jellegének biztosítása érdekében. A találkozó után Juncker és May is megerősítette, hogy elkötelezettek az ír-szigeti kemény határellenőrzés visszaállításának elkerülése mellett.

Közben Jeremy Corbyn is Brüsszelben járt, s kiállt amellett, hogy a korábban az Iszlám Állam szolgálatába állt brit állampolgároknak joguk van visszatérni brit földre.