Ajánló

A lakásépítések száma 30 százalékkal bővült

A hazai lakáspiacon megfigyelhető kedvező tendenciák várhatóan tovább erősödnek majd az elkövetkező negyedévek során, a fővárosban a legnagyobb a kereslet

Az Otthonteremtési Program támogatásainak és a kedvező gazdasági környezetnek köszönhetően folytatódott a 2017-es év lendületes bővülése az év első felében.

A lakásépítések dinamikus növekedéséhez számottevően hozzájárult az Otthonteremtési Program kibővítése, valamint a kedvezményes lakásáfa bevezetése – közölte a Pénzügyminisztérium (PM). A Központ Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból kiderült, hogy idén 6517 lakást vettek használatba június végéig, ami pontosan 30,2 százalékos bővülést jelent éves összevetésben. A hatéves bérmegállapodás eredményeként megvalósuló béremelések is pozitív hatással vannak a lakáspiaci kereslet élénkülésére. Pozitív fejlemény, hogy a lakásépítések bővülése településszerkezet szerint kiegyensúlyozott, ugyanis a kisebb városokban és községekben is emelkedett az új lakóingatlanok száma 2018 első felében. A fővárosban az országos átlagnál is nagyobb, 51 százalékos volt a bővülés az előző év azonos időszakához képest. A kereslet élénkülését alátámasztja, hogy az MNB adatai szerint idén január–májusban 314 milliárd forintra emelkedett az új lakáshitelek összértéke, amely kimagasló, 36 százalékos növekedést jelent éves összevetésben. A lakáspiac fellendülése a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) sikerét is mutatja. 2018 júniusával bezárólag összesen 81 ezer háztartás kérelmét fogadták be a bankok, 232 milliárd forint értékben, ami az éves hazai GDP 0,5 százalékát meghaladó összeg. A lakáspiacon megfigyelhető kedvező tendenciák várhatóan tovább erősödnek majd az elkövetkező negyedévek során, így az újonnan épített lakások száma vélhetően még tovább emelkedik 2018-ban.

Az idei év első hat hónapjában az új építési engedélyek és egyszerű bejelentések darabszáma 18 066 volt. Balog László, a PM helyettes államtitkára megjegyezte: a használt lakások piacán szintén dinamikusan nő a forgalom, tavaly több mint 150 ezer lakás cserélt gazdát, az idei első fél évben pedig további négyszázalékos bővülést mértek – írta a távirati iroda.

Kedvezően alakult az idén, az első fél évben épített új lakások száma, ez az adat ugyanis alátámasztja az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) éves várakozását, amely szerint 2018-ban az újonnan épített lakások száma elérheti a 18 ezret a tavalyi 15 ezer után – mondta Koji László, az ÉVOSZ elnöke a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataira reagálva. Koji László szólt arról is, hogy a lakásépítések mellett nagy hangsúlyt kell helyezni a lakásfelújításokra is, hiszen ezen a területen nagyok az elmaradások. A lakások megfelelő működése érdekében 20-25 évente mindet fel kellene újítani, Magyarországon 4,3 millió lakás található, így az országra vetítve éves szinten 200 ezer lakóingatlant kellene modernizálni, hogy azok lépést tudjanak tartani a technológiai fejlődéssel. A Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület az MTI-nek eljuttatott közleménye szerint a lakásépítések élénkülése elengedhetetlen a magyarországi lakásállomány minőségi megújításához.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom