Ajánló

A hazai tejért demonstráltak

Az elmúlt időszakban jó kapcsolat alakult ki a termelők, a feldolgozók és a kereskedőkközött, melyben jelentős szerepet játszott a legutóbbi áfacsökkentés is

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége azért tiltakozott, mert az import tej hosszú távon károsítja a magyar tejtermelést.

tej 20190327
Az import tej hosszú távon károsítja a magyar tejtermelést (Forrás: NAK)

Az olcsón árusított szlovák tej miatt tejtermelők tüntettek a Pen­ny Market Kft. alsónémedi logisztikai központjánál kedden, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) által támogatott demonstráción. Győrffy Balázs, a NAK elnöke a tüntetésen kijelentette, reméli, ez a figyelmeztető demonstráció elég lesz, hogy a Penny Market Kft. vezetése megértse, hogy olcsótej-akciókkal nem veszélyeztethetik a tejágazatot. Kilátásba helyezte, ha szükséges, folytatják a tiltakozást, és akár egy médiakampányt is indítanak, hogy a vásárlókat eltanácsolják az áruházlánctól. A demonstrációt amiatt tartották, hogy a Penny Market Kft. a múlt héten 14 forintos, azonnali árcsökkentéssel 135 forintos áron dobott piacra egy szlovákiai tejet.

A NAK elnöke azt a kérdést intézte az áruházlánc vezetéséhez, hogyan történhet meg, hogy a szlovák gazdáktól drágábban vásárolt és az ottani kereskedelmi láncokban szintén drágábban értékesített tejet Magyarországon, a szállítási költséget is beleszámolva, olcsóbban értékesítik. Hozzátette, hogy ezzel tönkre teszik a tejágazatot és marketing eszközként kezelik a tejtermelőket. A NAK elnöke reméli: a magyar fogyasztók bölcsek, és észreveszik, hogy az import tej hosszú távon károsítja a magyar tejtermelést. Hozzátette, hogy az elmúlt időszakban jó kapcsolat alakult ki a termelők, a feldolgozók és a kereskedők között.

Jakab István, a Magosz elnöke arról beszélt, hogy az Európai Unió más tagállamaiból azért hozzák be az ott felhalmozódó felesleget, hogy szétverjék a magyar piacot. László Róbert, a demonstrációs bizottság vezetője elmondta, hogy UHT tejet a magyar termelők 139 és 148 forint literenkénti áron tudnak gyártani, és a nyers tej ára száz forint kilogrammonként, ami az Európai Unióban a legalacsonyabb.


Nem volt elég termék a beszállítóknál

A Penny Market szerint nem volt elég magyar tej a beszállítóknál, ezért kellett más forrásból fedezni a vásárlói igényeket; a szlovák UHT tej alacsony, 135 forintos ára pedig a cég üzleti és gazdasági tevékenységéből származó árelőnynek köszönhető – írta tegnapi közleményében az áruházlánc. A Penny öt évvel ezelőtt csatlakozott a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácshoz, minden esetben kérik a terméktanács támogatását annak érdekében, hogy a vásárlói igényeknek megfelelő mennyiségű magyar tejet tudjanak beszerezni – közölték, hozzátéve, hogy ezt a március elején kialakult helyzet előtt is megtették. A fogyasztói igények meghaladták magyar beszállítóik erőforrásait, ezért fedezték más forrásból az igényeket. (ZD)


Indokolt volt az áfacsökkentés

A tartós UHT tejek áfakulcsának januárban beléptetett csökkentését követően a bolti árak lejjebb csúsztak, a kereslet pedig élénkült – írta tegnap a Blokkk.com gazdasági szakportál. Az áfakulcs engedményt megkapták a vásárlók, akik ráadásul többet is vásároltak a tartós tejekből, mint korábban.
Az év eleji agrárkormányzati információk szerint a tartós tejek áfakulcsának csökkentése azért volt indokolt, mert az UHT termékek 85 százalékban magyar gyártásúak, és körülbelül hatvan százalékos mennyiségben fogynak el a polcokról. A friss tej adómérséklésénél pedig már korábban bebizonyosodott, hogy az áfacsökkentés szinte teljes mértékben megjelent a fogyasztói árakban, azaz olcsóbb lett a tej. (ZD)