Ajánló

A Maduro-rezsim kapuzárási pánikja

Kiutasítottak öt európai parlamenti képviselőt Venezuelából, mert a kormány szerint összeesküvésre készültek

Összeesküvési szándékkal vádolta meg a venezuelai vezetés az Európai Parlament öt néppárti képviselőjét, és nem engedték be őket a latin-amerikai országba. „Kiutasítanak minket a venezuelai hatóságok.

 Elvették az útleveleinket, és nem indokolták meg a kiutasítást” – mondta Esteban González Pons spanyol néppárti képviselő a caracasi nemzetközi repülőtéren felvett videóüzenetében, amelyet a közösségi médiában osztott meg. González Pons hangsúlyozta, hogy a venezuelai parlament hivatalos meghívására érkeztek Caracasba, hogy Juan Guaidóval találkozzanak.

A venezuelai fővárosba érkezett küldöttség soraiban González Pons mellett José Ignacio Salafranca és Gabriel Mato Adrover spanyol, Esther de Lange holland és Paulo Rangel portugál EPP-képviselő volt jelen.

Jorge Arreaza venezuelai külügyminiszter mikroblogján közölte, hogy az európai parlamenti képviselőket már napokkal korábban figyelmeztették: nem fogják őket beengedni az országba, és felszólította a képviselőket, hogy tartózkodjanak a további provokációktól. Guaidó szerint a döntést Nicolás Maduro hivatalban lévő elnök elszigetelt és egyre észszerűtlenebb rezsimje hozta.

Az esetet elítélte Kolumbia is, és Carlos Holmes Trujillo, az ország külügyminisztere a Twitteren újabb indoknak nevezte Guaidó támogatására a néppárti képviselők kitiltását, valamint azt írta: „testvérországunkban hamarosan ismét demokrácia és szabadság lesz”.

Közben Kolumbiába érkezett Marco Rubio amerikai republikánus szenátor, hogy a határ menti Cúcutában helyi tisztségviselőkel találkozzon. Rubio a Twitteren írta, hogy igyekeznek minél előbb eljuttatni a csomagokat Venezuela szenvedő népéhez. A szenátor arra kérte a venezuelai hadsereget, hogy engedjék át a segélyeket, és ennek megtagadását az emberiség elleni bűntettnek nevezte. A New York Times szerint az Egyesült Államok akár katonai erőt is bevethet a segélyek célba juttatásához, a Washington Post pedig arról számolt be, hogy Richard Branson brit milliárdos Cúcutába szervez segélykoncertet, hogy százmillió dollárt gyűjtsön a venezuelaiaknak.