Ajánló

A Fidesz is támogatja a kompromisszumot

Orbán Viktor az Európai Néppártban: Minket nem lehet kizárni, minket nem lehet felfüggeszteni, négy választást nyertünk meg a magyar polgárok akaratából

Felfüggesztés vagy kizárás helyett az Európai Néppárt tegnapi választmányi ülésén elfogadott kompromisszumos megoldás a Fidesz korábbi javaslatával van összhangban: a nagyobbik kormánypárt felfüggeszti jogainak gyakorlását a pártcsaládban, és mindkét fél létrehozza a maga „bölcsek tanácsát”.

Orbán 20190321
Orbán Viktor sajtótájékoztatóján rámutatott: a támadás célja az EPP balra terelése (Forrás: MTI - Miniszterelnöki Sajtóiroda - Szecsődi Balázs)

Bő három órán keresztül vitáztak tegnap délután az Európai Parlament brüsszeli épületében a Fidesz jövőjéről az Európai Néppártban (EPP), a magyar delegációt Orbán Viktor kormányfő vezette. A tanácskozás előtt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte: ha a Fidesz felfüggesztéséről dönt a választmány, a párt azonnal elhagyja a Néppártot. „A Fidesz és az ország méltóságáról is szó van” – hangsúlyozta. Az ülésről kiszivárgott eredeti javaslat arról szólt, hogy a Fidesznek teljesítenie kell Manfred Weber frakcióvezető és csúcsjelölt korábban megfogalmazott feltételeit – véget ér az Európai Bizottság elnökét, Jean-Claude Junckert és George Sorost ábrázoló plakátkampány, Orbán Viktor bocsánatot kér néppárti társaitól, és Budapesten működhet tovább a Közép-európai Egyetem (CEU) –, felfüggesztik a Fidesz tagságát, és egy háromfős bizottság vizsgálja majd meg, teljesülnek-e az említett feltételek. A bizottság tagjai Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár, Herman Van Rompuy, az Európai Tanács korábbi elnöke, valamint Hans-Gert Pöttering, az Euró­- pai Parlament korábbi elnöke.

A végleges megállapodásban fontos módosítás történt: a dokumentum már nem úgy fogalmaz, hogy „a Fidesz tagsága fel lesz függesztve”, hanem egyértelműsíti, hogy „az EPP elnöksége és a Fidesz közösen megegyezik abban, hogy a Fidesz felfüggeszti a tagságát”, amíg el nem készül a „három bölcs” jelentése. A do- kumentumot 190 igen szavazattal, három nem szavazat ellenében fogadták el. A felfüggesztés ideje alatt a Fidesznek nem lesz szavazati joga, nem vehet részt a tanácskozásokon, és nem állíthat jelöltet tisztségekre. A KDNP-t nem érinti az eljárás.

A szavazás titkos volt, a tagpártok megnyilatkozásai alapján azonban következtetni lehet az álláspontjukra. A Fidesz kizárását kezdeményező pártok, például a luxemburgiak és az egyik belga párt még a tanácskozás alatt is a kizárás mellett érvelt, amit viszont a szlovének, az olaszok és az albánok is elleneztek. A delegáltak túlnyomó többsége végül rábólintott a Néppártban meghatározó német és bajor tagpártok által is támogatott kompromisszumra, amely a Fidesz szándékának megfelelően tovább módosult a nap végére.

Sajtótájékoztatóján Orbán Viktor közölte: a Fidesz egyoldalúan felfüggesztette jogainak gyakorlását az EPP által felkért bizottság jelentésének elkészültéig. Hangsúlyozta: a pártcsalád jó döntést hozott, megőrizte az egységét, miközben politikai riválisai – így a szociáldemokraták – nem is kaphatnának nagyobb ajándékot, mint hogy a Néppárt felszeleteli magát az EP-választás előtt.

„Minket nem lehet kizárni és felfüggeszteni sem, négy választást nyertünk meg a magyar polgárok akaratából” – hangsúlyozta Orbán. Kiemelte, a Fidesz politikája nem változott: erős Európát akar, nem változik a migrációs politikája, és elsődlegesnek tekinti a keresztény Euró­pa, a keresztény kultúra védelmét. Elmondta, a Fidesz is felállítja a maga háromfős tanácsát, amelynek keretében Novák Katalin családügyi államtitkár, Varga Judit uniós ügyekért felelős államtitkár és Szájer József EP-képviselő vizsgálja majd, hogy a Fidesznek az EP-választás után is a Néppártban lesz-e a helye. Kiemelte, nem a Fidesz vezérkara dönti majd el, hogy hol lesz a párt helye az európai politikai palettán, hanem a választók. Orbán szerint a Fideszt megtámadó pártok célja az, hogy a jobboldali-konzervatív Fidesz kizárásával végképp balra tereljék a pártcsaládot. Hozzátette: az EPP az „osztrák forgatókönyvet” követi, utalva arra a 2000-es eljárásra, amikor az Osztrák Néppárt (ÖVP) kizárása merült fel a Szabadságpárttal (FPÖ) kötött koalíció miatt.

Manfred Weber szükséges döntésnek nevezte a Fidesz tagságának általa javasolt felfüggesztését, hozzátéve, a pártcsalád értékei nem képezhetik tárgyalás alapját, a Fidesznek helyre kell állítania a bizalmat. Hozzáfűzte, hogy Orbán nem lesz ott az Európai Tanács holnap kezdődő ülése előtti néppárti csúcson.


Bevándorláspárti képmutatás az EU-csúcson

Az Európai Tanács ma kezdődő, kétnapos brüsszeli tanácskozása évek óta az első, amelynek napirendjén nem szerepel a migráció. „Brüsszelben nem akarnak választ adni az emberek valós félelmeire, pedig felmérések is mutatják, hogy minden tagállamban az elsődleges aggodalmak között van a bevándorlás és az azzal kapcsolatos biztonsági kihívások” – mutatott rá lapunknak Varga Judit, a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára. „Ez nagyon rossz üzenet, különösen az EP-választás előtt” – mondta Varga. Hozzátette: hiába tagadják el a bevándorláspárti politikusok, mások mellett
a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai is azt mutatják, hogy nő a migrációs nyomás a tengeren, a balkáni útvonalon, sőt Törökországban is négymillióan várakoznak. Az Általános Ügyek Tanácsa keddi ülésével kapcsolatban az államtitkár elmondta, napirenden volt a dezinformáció is, amelyet hazánk jól ismer, hiszen nyolc éve folyik ilyen kampány Magyarország ellen a nyugati sajtóban és politikában – ez az a kampány, amellyel rendkívül hamis képet festenek az országról. Az európai uniós csúcson pedig napirendre kerül a Brexit, a versenyképesség és az éghajlatváltozás témája is. (ŐM)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom