Ajánló

Elindult az EFSA élelmiszerekről szóló podcastja

Biztonságos-e rovarokat enni? Hány csésze kávét ihatok meg egy nap? Hogyan segít a tudomány az állatok jólétének javításában? Ez csak néhány kérdés a sok közül, amelyeket az EFSA szakértői megvitatnak új podcast-sorozatukban, a Science menüben.

Elindult az EFSA élelmiszerekről szóló podcastja
Luxusvacsora étlapja
Fotó: Miskolci Fidesz

Foglaljon helyet asztalunknál, és szakértőinkel történő szórakoztató beszélgetések során megismerheti azokat a kulcsfontosságú témákat, amelyeken az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) a biztonságos élelmiszerek biztosításáért dolgozik. Végigvezetjük önt az úton, a kockázatok felméréséhez szükséges tudományos kutatásokon a termőföldtől az asztalig, és megbeszéljük szakértőinkkel, hogy mi történik az EFSA színfalai mögött. Várhatóan mélyinterjúk hallhatók néhány olyan fő szereplővel, akik hozzájárulnak az élelmiszerek biztonságának megőrzéséhez az EU-ban – invitálja a látogatókat az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság a most indított podcast sorozatához.

Barbara Gallani
Barbara Gallani, az EFSA kommunikációs és partnerségi osztályának vezetője
Fotó: EFSA

A Science on the menu podcastunkkal közvetlenül bemutathatjuk azt, hogyan érjük el az Európai Unióban mindannyiunk által élvezett magas szintű élelmiszer-biztonsági szabványokat, hogy hallhatjuk tudósok történetét, ezáltal is megosszuk a biztonságos és tápláló élelmiszerek iránti szenvedélyünket – mondta Barbara Gallani, az EFSA kommunikációs és partnerségi osztályának vezetője. Első epizódjukban, amely különböző platformokon és az EFSA webhelyén is elérhető, megvitatják az európaiak fő aggályait az élelmiszervásárlással kapcsolatban, valamint az EU élelmiszerbiztonságáról szóló 2022-es Eurobarométerükből származó egyéb meglátásokat.

Menü
Újfajta menü
Fotó: Bogárétel Alapítvány

A következő epizódokban közelebbről megvizsgálják az élelmiszer-eredetű betegségeket, a rovarokat, mint új élelmiszereket, valamint az állatok jólétét a szállítás során. A Tudomány az étlapon „menüvel” az EFSA csatlakozik más európai intézményekhez, amelyek podcastokat használnak az európai polgárokkal való kapcsolatteremtésre. Ilyen például az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) a Safer Chemicals podcastjával, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) az ECDEC-vel: On Air, illetve az Európai Bizottság élelmiszer- és mezőgazdasági ügyekkel foglalkozó podcastja.

Domagoj Vrbos, az EFSA társadalomtudósa
Domagoj Vrbos, az EFSA társadalomtudósa
Fotó: Twitter

Az EFSA podcastjának első része az ételválasztásról szól, például arról, hogy mi a fogyasztó első aggodalma az ételekkel kapcsolatban? Megfordul a fejében az élelmiszer-biztonság, amikor azon gondolkodik, mit egyen? Az európaiak mintegy fele esetében ez a helyzet – magyarázza az EFSA társadalomtudósa, Domagoj Vrbos. Ha pedig valaki az epizód után még mindig információra éhes, megtekintheti az ország adatlapot, és elnavigálhat ezen a dinamikus térképen az EU-szerte található élelmiszer-biztonsági aggályok még szélesebb vizeire.

Kapcsolódó írásaink