Ajánló

Magyar kézben marad a gáztárolók üzemeltetése

Hortay Olivér szerint a közös szabályozás méltatlan helyzethez vezetne, ugyanis a felelőtlen szankciós politika árát a felelősen gazdálkodókkal fizettetnék meg

Az Európai Bizottság által elindított EU Energiaplatform nem kötelező közös földgázbeszerzést céloz, hanem önkéntes részvételen alapul. A magyar szabályozás eddig is lehetővé tette, hogy a szolidaritás jegyében a szomszédos országok lakossági fogyasztóit energiaválságban kisegítsük, ez azonban nem veszélyeztetheti a hazai energiaellátás biztonságát – jelentette ki a Technológiai és Ipari Minisztérium.

Magyar kézben marad a gáztárolók üzemeltetése
A magyar családok számláin szerepelnek a legalacsonyabb árak
Fotó: MH

A magyar gáztárolók üzemeltetése magyar kézben van, és abban is marad – írta Manfred Weber nyilatkozatára reagálva a Technológiai és Ipari Minisztérium. Az Európai Néppárt elnöke a Der Tagesspiegelnek adott interjúban korábban azt nyilatkozta, hogy igazságosan kell elosztani az Európai Unióba érkező földgázt a tagországok között, az orosz gázszállítások korlátozása miatt pedig rendkívüli EU-csúcsot kell tartani júliusban. Véleménye szerint át kell alakítani az EU-t, mert nincs felkészülve a jelenkor viharaira, megpróbáltatásaira. Arról is szólt, hogy a kül- és biztonságpolitikában szakítani kell a teljes egyetértésen alapuló döntéshozatallal. „Elegem van abból, hogy Orbán Viktortól függünk külpolitikai kérdésekben vagy az uniós olajembargó ügyében” – mondta Manfred Weber.

A kormány kiemelt célja a magyar emberek és vállalkozások energiaellátásának biztosítása, a megfizethető energiaárak garantálása. Jelenleg a magyar családok fizetik a földgázért a legalacsonyabb, az áramért pedig a második legkedvezőbb átlagárat Európában – nyomatékosította a minisztérium.

Weber nyilatkozata kapcsán Hortay Olivér, a Századvég Gazdaságkutató energia- és klímapolitika üzletágának vezetője is megszólalt. Elmondása szerint a gáz központi elosztásával több probléma is van. Elsősorban a meglévő szolidaritási szabályok rövid távú, technikai meghibásodások és nem hosszú távú, geopolitikai problémák kezelésére lettek kitalálva, így az érintettek olyan új megállapodásokat sürgetnek, amelyek biztonságot jelenthetnek számukra. Másrészt a tapasztalatok azt mutatják, ha baj van, akkor az országok akkor is a saját érdekeiket helyezik előtérbe, ha ezzel szabályokat sértenek.

A közös szabályozás méltánytalan helyzetekhez vezethetne: több ország maga korlátozta orosz energiabeszerzéseit, ezzel megemelte a piaci árakat, költséget okozva azoknak, akik a korlátozás helyett tartalékot képeztek, és így képesek voltak kisegíteni másokat – magyarázta Hortay Olivér. Hozzátette: a közös szabályokkal tehát a felelőtlen szankciós politika árát a felelősen gazdálkodókkal fizettetnék meg.