Ajánló

Szijjártó: Hazánk érdeke a béke

Kettős nyomás az országra

Szijjártó: Hazánk érdeke a béke
Kiemelte a haderőfejlesztésfontosságát a külügyminiszter
Fotó: MH/Török Péter

Magyarország egyszerre áll nyomás alatt keletről és délről: keletről naponta tizenkét-tizenhárom ezer háborús menekült érkezik, akiknek joguk van belépni Magyarországra, hiszen a háború elől nem lehet máshova menni, mint a szomszédba, a délről érkező illegális migránsok viszont több biztonságos országon kelnek át, nincs joguk az országba érkezni – erről beszélt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Hangsúlyozta, Magyarország délről továbbra sem engedi be az illegális migránsokat, hanem szigorúan védi a határait, ezért szükség van határvadász egységek létrehozására.

Szijjártó szerint a NATO-ban háborús hangulat van, de szerencsére továbbra is tartja magát az az álláspont, amely szerint mindent el kell követni annak érdekben, hogy ne jöhessen létre közvetlen konfliktus a NATO és Oroszország között. A külügyminiszter emlékeztetett, Magyarországnak minden létező szempontból a béke az érdeke, ugyanakkor minden egyes perc, amely háborúval telik Ukrajnában, biztonsági kockázatot jelent. „Fejleszteni kell a magyar hadsereg erejét, amelynek érdekében az ország már jövőre eléri a kétszázalékos GDP-arányos védelmi kiadásokat” – tette hozzá.

A tárcavezető beszélt a világszerte tapasztalható meredek energiaár-­emelkedésekről, s ennek kapcsán rámutatott: a jövőben azok az országok lesznek biztonságban, amelyek saját maguk is elő tudják állítani az elfogyasztott energiát, Magyarországnak pedig ebben a paksi atomerőmű bővítése jelent majd hatalmas segítséget.