Ajánló

Az Orbán-kormány az orosz gázfüggőség csökkentéséért

A legfőbb feladat paradox módon annak bemutatása, hogy mi nagyon szeretnénk a sorba beállni – nyilatkozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Hirado.hu-nak tegnap adott interjúban. A politikus kifejtette: a mi politikánk célja a szövetségkötés, itthon és külföldön egyaránt.

Az Orbán-kormány az orosz gázfüggőség csökkentéséért
Gulyás Gergely miniszter a magyar érdekek védelmét emelte ki
Fotó: MH/Purger Tamás

Rámutatott: a kormány erős nemzetek alkotta erős Európai Uniót és erős Közép-Európát szeretne. „Mi az uniós vitákban soha nem a különállásra vagyunk büszkék, sőt sajnáljuk, ha egyedül kell kitartanunk, de ez elengedhetetlen, ha olyan döntéseket kell megakadályozni, amelyek Magyarország érdekeit figyelmen kívül hagyják” – állapította meg.

Az orosz olaj például – egyelőre – nem váltható ki mással. Az energiaforrások diverzifikációja, a forrásszerzések közötti választási lehetőség bővülése Magyarországon a rendszerváltoztatás óta folyamatosan meglévő célkitűzés. „Még azzal sem vádolnék meg egyetlen rendszerváltoztatás utáni kormányt sem, hogy legalább a szavak szintjén ne támogatta volna a diverzifikációt. Az egy más kérdés, hogy mi tettünk érte a legtöbbet, hiszen amikor 2010-ben kormányra kerültünk, csak Ausztriából és Ukrajnából tudtunk gázt behozni, mára pedig hétből hat szomszédunk irányába van kiépített interkonnektor. Mindent megtettünk azért, hogy a diverzifikáció sokat emlegetett feltételei adottak legyenek, és senki nem tett annyit az orosz gáztól való függőség csökkentése érdekében, mint a 2010 utáni Orbán-kormányok” – szögezte le a tárcavezető.
Gulyás Gergely a Ryanairrel kialakult konfliktusra is kitért.

Michael O’Learyről, a vállalat vezérigazgatójáról azt mondta: ha valaki egy ír kocsmában töltötte a gyermekkorát, ahol túl fiatalon túl sok alkoholhoz jutott, akkor – úgy látszik – ennek felnőttkorban is nyoma marad. Ismert, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság eljárást indított a Ryanairrel szemben.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom