Ajánló

A béke nagyban hozzájárulna a gazdaság stabilizálódásához

Az elhúzódó konfliktus dacára is kedvező a magyar munkaerőpiac megítélése

A Századvég Konjunktúrakutató szerint a lakosság és a vállalkozások konjunktúraérzet-javulásához a háború befejezése és a gazdaságnak ártó szankciókkal kapcsolatos kockázat megszűnése kellene.

A Századvég júniusi felmérése alapján a lakosság és a vállalkozások konjunktúraérzete egyaránt romlott, a mínusz száz és plusz száz közötti skálán értelmezett lakossági index mínusz 13,3-ról mínusz 14,7-re, a vállalati mutató értéke pedig mínusz 8,7-ről mínusz 14,0-re csökkent. A Századvég tegnapi közleményében kiemelte, szemben az előző havival, a változás mértéke most a vállalatoknál volt nagyobb, azaz a vállalkozások vezetői is egyre inkább kezdik érezni a háború és a szankciók hatását. A háztartások esetében legnagyobb mértékben az infláció, míg a vállalkozásoknál az energiaárak növekedése, a gyenge forintárfolyam, illetve az ellátási láncok szakadozása jelent problémát – írják a közleményben. A Századvég hangsúlyozta, a konjunktúraérzet javulásához a háború befejezése és a gazdaságnak ártó szankciókkal kapcsolatos kockázat megszűnése kellene, valamint a forint erősödése, és így az infláció normalizálódása.

A közleményben részletezték, hogy a lakossági konjunktúraindex mind a négy alindexe romlott kis mértékben júniusban az előző hónaphoz képest. A foglalkoztatás mutatója 0,2 ponttal, 4,6-ról 4,4-re csökkent, ami azt jelenti, hogy a háború ellenére is inkább kedvező a munkaerőpiac megítélése. A háború legkedvezőtlenebbül érinti a már előtte is gyenge inflációs érzékelést, ennek mutatója mínusz 81,2-ről mínusz 83,6-re esett vissza. A gazdasági környezet alindexe mínusz 19,9-ről mínusz 21,6-re, míg az anyagi helyzeté mínusz 11,2-ről mínusz 13,3-re romlott. Kedvező irányba módosult az állásvesztéstől való félelem az előző hónaphoz képest. A vállalati felmérésben mind a négy alindex kedvezőtlenebbé vált az előző hónaphoz képest. A gazdasági környezet alindexe mínusz 22,0-ről mínusz 28,8-re gyengült, így továbbra is ez a legalacsonyabb a négy alindex közül. Hasonló szinten áll az iparági és a termelési környezet megítélése, az előbbi mínusz 4,3-ről mínusz 8,9-re, míg az utóbbi mínusz 4,5-ről mínusz 9,0-re módosult. Az üzleti környezet megítélése mínusz 12,1-ről mínusz 19,8-re mérséklődött.