Ajánló

Volt MU-játékos a Fradi kazah ellenfelénél

Nem kapott nehéz ellenfelet a Ferencváros a labdarúgó Bajnokok Ligája 2022–2023-as selejtezőjének első fordulójában. Köszönhetően az elmúlt évek főtáblás szerepléseinek, a magyar bajnok kiemelt volt a minicsoportjában, mégpedig a bolgár Ludogorec, a román CFR Cluj, a szlovén Maribor és a luxemburgi Dudelange társaságában.

Öt lehetséges ellenfelet kínált az UEFA beosztása: az albán KF Tiranát, a fehérorosz Sahtyor Szoligorszkot, a kazah Tobol Kosztanajt, a montenegrói Szutjeszka Niksicset és az örmény Pjunikot. Ha összehasonlítjuk azzal, hogy 2019-ben a Ludogorec, 2020-ban a svéd Djurgarden, 2021-ben pedig a koszovói Prishtina volt az első ellenfél, arra a következtetésre lehetett jutni, hogy a mostani ellenfél majd a koszovói gárdához hasonlít inkább játékerőben.

Lehetett az ötből kívánságellenfél? Egyik sem lett volna tragédia, de az tény, hogy az elmúlt húsz évben a Fradinak az albánok ellen feltűnően nem ment (2004-ben éppen a KF Tiranát csak idegenben lőtt több góllal ejtette ki, 2016-ban a Partizani ellen tizenegyesekkel kiesett), talán a Pjuniknál is felvetődött volna, hogy tavaly a MOL Fehérvár egy örmény klub, az Ararat ellen esett ki.

A kazah Tobol Kosztanaj tavaly megnyerte hazája bajnokságát, de idén (naptári éves az ottani liga) csak a középmezőnyben áll, féltávnál. Ötödik a táblázaton, de a vesztett pontokat tekintve csak hetedik. Egyetlen igazán ismert játékosa van, a 35 éves szerb Zoran Tosics, aki pályafutása fénypontján, 2008–2009-ben, néhány percet játszott a Manchester Unitedban is. Azóta volt például az 1. FC Köln és éveken át a CSZKA Moszkva futballistája is. A Tobol tavaly a Konferencia Ligában indult, ott érte el nemzetközi történelme legnagyobb sikerét, amikor hazai pályán 4–1-re megverte és kiejtette a korábbi Fradi-csapatkapitánnyal, Lovrencsics Gergővel felálló Hajduk Splitet. A Ferencváros július 5-én vagy 6-án játszik majd Kazahsztánban, a visszavágót egy héttel később rendezik. Ha továbbjut, a BL második selejtezőkörében folytatja (annak sorsolását ma tartják!), ha kiesik, átkerül a Konferencia Ligába.