Ajánló

Külföldön is bevált eszköz az extraprofit-különadó

Amíg sok nyugati országban a háború költségeit az emberekre akarják hárítani, idehaza az a cél, hogy megőrizzük többek között a rezsicsökkentést és az üzemanyagárstopot. Az intézkedések fedezetéül az extraprofitadó szolgálhat. Számos nemzetközi példa van ennek hatékonyságára.

Az Orbán-kormány ahelyett, hogy a háború és az energiaválság árát az emberekkel fizettetné meg, egy külföldön is jól bevált eszközhöz folyamodott, az ext-raprofit-különadóhoz.

Mivel egyes piaci szektorokban a megnövekedett árak miatt több bevétel keletkezett, indokolt, hogy az érintett szereplők részt vegyenek a közös teherviselésben. Ez a megoldás nem példa nélküli – hívta fel a figyelmet pénteken közösségi oldalán közzétett bejegyzésében az Alapjogokért Központ.

Az Egyesült Államokban 1980-ban vetettek ki extraprofitadót a nyersolajra. Az adó célja az olaj világpiaci árának növekedéséből fakadó extraprofit megadóztatása volt az olajtermelő vállalatok esetében. Nyolc évig volt érvényben, és nyolcvanmilliárd dollár bevételt hozott ennyi idő alatt a költségvetésben.

Nagy-Britanniában Tony Blair munkáspárti kormánya 1997-ben vezetett be egy extraprofitadót a „privatizált közművek többletnyereségére”, összhangban a párt választási kampányígéretével. E tétel egyszeri, ötmilliárd font bevételt hozott, ami a magyar extraprofitadóból várt bevétel (a font pénteki, 461 forintos, a jegybank által közölt középárfolyamával számolva) a magyar intézkedéscsomag két és félszerese. A pénzt munkahelyteremtési programra és az iskolarendszer modernizációjára fordították.

Napjainkban is alkalmaznak hasonlót. Rishi Sunak brit pénzügyminiszter 2022 május végén jelentette be, hogy az energiavállalatokra kivetett extraprofitadóból mintegy ötmilliárd fontot kíván beszedni. A brit energiaipari cégek ennek értelmében a következő 12 hónapban 25 százalékos különadót fizetnek. Az ilyen adó kivetésére irányuló politikai és társadalmi nyomás akkor erősödött fel, amikor a BP és a Shell is nagy nyereségnövekedésről számolt be – írta az Alapjogokért Központ.

Kapcsolódó írásaink