Ajánló

Akár huszonegyezer forintot is foghatunk a benzinárstoppal

Az üzemanyagok drágulása miatt aki rendszeresen használja járművét, több mint húszezer forintot is megtakaríthat egy hónapban a hatósági üzemanyagárakkal – derült ki a Századvég Konjunktúrakutató felméréséből. Egy tankolásnál – ötvenliteres üzemanyagtartállyal számolva – a különbözet 12 ezer forint.

Akár huszonegyezer forintot is foghatunk a benzinárstoppal
Már fél tanknál is érezhető a piaci és a hatósági ár közötti különbözet
Fotó: MH/Purger Tamás

Kiindulópontként fontos rögzíteni, hogy a hatósági ársapka nélkül a lakosság literenként 480 forint helyett 768 forintért vásárolna benzint, illetve 751 forintért gázolajat – emlékeztetett pénteken a Századvég Konjunktúrakutató, leg-frissebb kutatása eredményeit ismertetve. Felvetésük szerint a világpiaci árak érvényesülése esetén júniusban a magyar autósoknak – a 76 literes, átlagos havi üzemanyag-fogyasztásukból kiindulva – átlagosan 21 ezer forinttal kellene többet fizetniük az üzemanyagért. Érdekesség, hogy jelenleg hazánkban összesen 2,4 millió háztartás használ gépkocsit, így az említett megtakarítások körülbelül 5,5 millió embert érintenek.

Az üzemanyagárstop révén elérhető megtakarítás – a gépjárműhasználat gyakoriságának függvényében – különböző mértékű az egyes háztartásoknál. A felmérésben eszerint megkülönböztették azokat, akik havonta kevesebb mint egyszer tankolják tele az autó­jukat, és havonta átlagosan 17 liter üzemanyagot fogyasztanak, ők a gépjárműhasználók húsz százalékát teszik ki, a gépkocsit átlagosan használók (havonta egyszer tankolnak, havonta átlagosan 48 liter üzemanyagot fogyasztanak) az autóval közlekedők negyven százalékát adják.

A kutatás megkülönbözteti még a gyakrabban használókat (havonta több mint egyszer, de kevesebb mint kétszer tankolják tele az autó­jukat, havonta átlagosan 88 liter üzemanyagot fogyasztanak, a gépkocsihasználók húsz százaléka sorolható ebbe a csoportba), valamint a gépkocsit intenzíven használókat, akik havonta több mint kétszer tankolják tele az autó­jukat, átlagosan 182 liter üzemanyagot fogyasztanak, a járműhasználók húsz százaléka sorolható ebbe a kategóriába.

Az átlagosnál gyakoribb gépjárműhasználat nem feltétlenül kényelmi szempontokat szolgál, valamint nem kizárólag a jómó­dúakra jellemző – hívták fel a figyelmet. Az ingázó munkavállalóknál a fokozottabb autóhasználat egyenes következménye a munkavégzési kötelezettségek teljesítésének. Így a közlekedők ezen csoportja számára különösen fontos az üzemanyagárak mérsékelt szintjének fenntartása. Ezt a tényt figyelembe véve a gépkocsit intenzíven használók (havonta több, mint két teletankolás) átlagosan havi szinten ötvenezer forintot takaríthatnak meg a kormányzat intézkedésének köszönhetően.