Ajánló

Tízmilliárdokat spórolhatnak a kkv-k

A változtatás célja a vállalkozások adminisztrációs terheinek mérséklése

A foglalkoztatói adatszolgáltatás jelentős egyszerűsítése az adminisztrációs terhek csökkentésén túl nemzetközi szinten is példaértékű modellé válhat – véli a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Tízmilliárdokat spórolhatnak a kkv-k
„Húszféle adatszolgáltatással számolhatnak a cégek”
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Izer Norbert szerint több tízmilliárd forintot spórolhatnak évente a kkv-k a foglalkoztatás adminisztrációjának csökkentésével, amelyen jelenleg is dolgozik a Pénzügyminisztérium. A vállalkozások éves bevételük 1,7 százalékát fordítják adóadminisztrációra, amelynek jelentős része, mintegy negyede köthető a foglalkoztatáshoz. Egy 2019-ben készült felmérés szerint éves szinten kilencvenmilliárd forint a munkáltatói bevallásokra, adatszolgáltatásokra fordított összeg.

Az adatszolgáltatás egyszerűsítésével ez jelentősen csökkenthető – magyarázta Izer Norbert, majd hozzátette: a bevallások mellett mintegy húszféle adatszolgáltatással számolhatnak a vállalkozások, amelyeket az adóhivatal mellett különféle szervezetek részére kell teljesíteniük, mint például a Központi Statisztikai Hivatalnak, a Magyar Államkincstárnak vagy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek.

Mint kiderült: a többszöri adatkérésre épülő nyomtatványalapú rendszer átalakítása azért is szükséges, mert a tervezett online és közvetlen digitális kapcsolaton is elérhető adatszolgáltatási rendszer nemcsak a kkv-knak hoz költségcsökkentést, de növeli az ország versenyképességét is. A cél az, hogy ne a vállalkozások adminisztráljanak a hatóságok részére, hanem helyettük az egy csatornán beérkező adatokból az állam készítse el a szükséges bevallásokat, adatszolgáltatásokat. A tervek szerint az új rendszer a fizetendő adót, járulékot is meg tudja állapítani – mondta az államtitkár.

Izer Norbert emlékeztetett, az adminisztrációs terhek mérséklése amellett, hogy a magyar vállalkozásoknak könnyebbséget jelent, még több befektetőt vonzhat hazánkba. A bürokratikus tehercsökkentés egyik legfontosabb állomása a foglalkoztatói adatszolgáltatások jelentős egyszerűsítése, amelybe a Pénzügyminisztérium az adószakma legnagyobb tapasztalattal és ügyfélkörrel bíró szereplőit az adótanácskozás révén már bevonta, de most bárki megismerheti és véleményezheti az erről szóló koncepciót – nyomatékosította az államtitkár.