Ajánló

Húsvéttól Szent Ivánig Színházi Olimpia

A hétvégén záruló Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) részeként tegnap délután a 2023-as X. Színházi Olimpiáról tartottak kerekasztal-beszélgetést a Nemzeti Színházban, amelyen fővárosi és vidéki igazgatók mellett Teodorosz Terzopulosz, a rendezvény alapítója is részt vett.

Húsvéttól Szent Ivánig Színházi Olimpia
Vidnyánszky mellett Terzopulosz (balra) és Kulcsár Edit ügyvezető is beszélt
Fotó: MH/Purger Tamás

Amint arról a Magyar Hírlapban is beszámoltunk, jövő tavasszal hazánk ad otthont a X. Színházi Olimpiának. A húsvéttól Szent Iván éjszakájáig tartó programsorozat koordinátora a budapesti Nemzeti Színház.

Az előkészületeket és a várható vendégelőadásokat tegnap kerek­asztal-beszélgetésen ismertették a teátrumban, a vasárnap záruló MITEM fesztivál háttéreseményeként. A találkozón részt vett Teodorosz Terzopulosz, a Színházi Olimpia alapítója, az athéni Attis Színház igazgatója, aki a Nemzetiben éppen Euripidész Bakkhánsnők című darabját rendezi. (A premier jövő héten lesz.)

„A Színházi Olimpia embereket békít ki, régit az újjal, a modern művészetet az ősivel, elfogadja a különbözőséget, és párbeszédet generál” – emelte ki Terzopulosz. Mint felidézte, az olimpia megszervezésének ötlete csaknem négy évtizeddel ezelőtt született, az első rendezvényt Delphiben tartották a kilencvenes évek közepén. Azt is hangsúlyozta, hogy a jövő évi magyarországi rendezvényen a hidak kialakítása a cél. Még azt is hozzátette: ebben a vidéki színházi központoknak elsődleges szerepük van, a fővárosnak pedig inspirációt, megerősítést kell adnia.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, a hazai Színházi Olimpia művészeti vezetője úgy fogalmazott: a rendezvény különleges alkalmat kínál az egész magyarországi színházi szakma együttgondolkodására. „A Szín-házi Olimpia hasonló elveket képvisel, mint a most zajló MITEM, amely nyitott, szabad, ahol ütköztetni lehet a véleményeket, illetve helyük van egymástól gyökeresen eltérő gondolatoknak, ahol elfogadjuk egymás érvelését” – emelte ki Vidnyánszky Attila.

A tervezett előadásokkal kapcsolatban elmondta, az amatőr, a gyermek- és ifjúsági, valamint a nemzetiségi színházakat is meghív-ják az olimpiára. Ezen túl a Müpá-ban a Madách-évfordulón külön programmal készülnek, az Operaház balettelőadást hoz tető alá, az egyetemisták a Csíksomlyói passió új változatát adják elő, Az ember tragédiája pedig több ország színházi egyetemistáinak előadásában valósul meg, különböző nyelveken.

A kerekasztal-beszélgetésen jelen volt a Színházi Olimpia több szervezője, valamint más buda-pesti és vidéki színházigazgatók is. Elsőként a Nemzeti Színház dramaturgja, Rideg Zsófia arról beszélt, hogy Budapestre hozzák a Nemzetközi Színházi Iskolák Szövetségét, az ISTA-t, de meghívtak tibeti operát, valamint tuareg rítus alapján született algériai előadást is. Kulcsár Edit dramaturg, a Színházi Olimpia ügyvezetője a független színházak bekapcsolódásáról, kortársdráma-workshop megszer-vezését emelte ki.

Asbóth Anikó, a Magyar Bábművészek Szövetségének elnöke elárulta, a fővárosban bábfesztivált rendeznek, illetve Kemény Henrik öröksége előtt is tisztelegnek majd. Kiss János, a Magyar Táncművészek Szövetségének társelnöke a néptánc, a kortárs tánc, a balett és az ifjúsági tánc szerepét, valamint nagy múltú társulatok bemutatkozását említette.

Kiss B. Attila, a Budapesti Operettszínház igazgatója az európai Csárdáskirálynő-produkciók je-lenlétét ismertette. Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója a jövőre kétszáz éves teátrum ünnepi alkalmáról, a magyar nemzeti színházak találkozójának megszervezéséről beszélt. Gemza Péter, a debreceni Csokonai Színház igazgatója kitért arra, hogy tervezik külföldi, határon túli előadások meghívását, valamint egy nemzetközi amatőr színházi fesztivál lebonyolítását. Nyakó Béla, a Szabadtéri Színházak Szövetségének alelnöke marosvásárhelyi, beregszászi, szabadkai, szatmárnémeti és nagyváradi előadások meghívását emelte ki.

A X. Színházi Olimpia gigantikus eseménye mintegy három hónapon keresztül, jövő áprilistól jú-niusig összművészeti programsorozatként valósul meg. Egyedülálló lehetőséget ad arra, hogy a hazai szakma apraja-nagyja találkozzon a világszínház képviselőivel.