Ajánló

Megvannak a középiskolai felvételi eredményei

Az üresen maradt helyekre rendkívüli eljárásban jelentkezhetnek majd azok, akik első körben nem jutottak be sehová

A napokban tudják meg a végzős általános iskolások, hogy bejutottak-e a választott középfokú intézménybe. A legnevesebb gimnáziumokban a tízszeres túljelentkezés sem ritka, ám az utóbbi években megváltozott a trend, és már többen választják a technikumokat, mint a hagyományos gimnáziumot.

Megvannak a középiskolai felvételi eredményei
Számos lehetőség áll a leendő középiskolások előtt (képünk illusztráció)
Fotó: MH/Purger Tamás

Megszületett az idei középiskolai felvételi eredménye, az Oktatási Hivatal múlt péntekig minden intézménynek megküldte az egyeztetett felvételi jegyzéket, vagyis a hozzájuk bekerült diákok listáját. Tavaly országszerte 103 ezer fiatal vett részt a felvételin, az idei összlétszám még nem derült ki, de számos gimnázium és technikum már közzétette leendő kilencedikesei­nek névsorát, így érdemes böngészni az iskolák honlapjait. A hivatalos eredményről valamennyi jelentkező személyesen is kap majd értesítést április 29-ig.

A rangsorolásnak egyébként három módja van: vagy csak az általános iskolai tanulmányi eredményeket veszik figyelembe, vagy a tanulmányi eredményeket és a központi írásbeli felvételi pontszámát is, vagy beszámítják a tanulmányi eredményeket, a központi írásbeli pontszámát, illetve a szóbeli eredményeit is. Szóbeli felvételit nem mindenhol tartanak, a legnépszerűbb iskolákban viszont nagy szükség van rá, hiszen vannak olyan „versenyistállók”, ahol a tíz-tizenötszörös túljelentkezés sem ritka.

A HVG 2022-es gimnáziumi rangsorát az Eötvös József Gimnázium és a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium vezeti holtversenyben, előbbibe tízszer, utóbbiba ötször annyian akartak bekerülni a múlt tanévben, mint ahány meghirdetett hely volt. A legnagyobb túljelentkezést egyébként tavaly az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnáziumában mérték, ahol 66 férőhelyre több mint ezeregyszázan jelentkeztek.

Az elmúlt három tanévben a szak-képzés átalakításának köszönhetően ugyanakkor sokat változott a diákok preferenciája. Míg korábban a gimnáziumi képzés volt a favorit, a szakképzést pedig inkább a gyengébb tanulók lehetőségeként tartották számon, ma már a szakképzés vonzóbb a fiatalok számára. A tavalyi felvételin a nyolcadikosok 41 százaléka technikumokba került be, míg gimnáziumba csak a diákok 34 százaléka. A technikum vonzereje egyrészt abban rejlik, hogy érettségit és szakmát is ad egyszerre, másrészt abban, hogy tanulmányaik ideje alatt végig jelentős anyagi juttatást kapnak a fiatalok. A havi ösztöndíj iskolatípustól függően 8–16 ezer forint, amely mellett a hátrányos helyzetű, de jól tanuló gyerekek további havi 16–34 ezer forintos Apáczai-ösztöndíjra is pályázhatnak. Akinek duális képzésben folytatódik a képzése, annál ezt később mintegy százezer forintos munkabér váltja fel. Lényeges újdonság továbbá a pályakezdési támogatás is, amelyet először tavaly fizettek ki a szakmai vizsgát sikeresen teljesítőknek. Az elmúlt tanév végén mintegy nyolcszázan kaptak átlagosan 230 ezer forintot.

A szakképzés jó választás lehet azoknak is, akiknek az általános iskola végén még nincs kialakult elképzelésük a jövőről. Az új szabályok szerint már nem kell egyből konkrét szakmát választani, hanem egy átfogó alapozással kezdődik a képzés, amelynek során egy teljes ágazattal megismerkedhetnek a fiatalok, és így egy-két évvel később már tapasztalatok birtokában, átgondoltabban dönthetnek arról, melyik szakma felel meg leginkább a terveiknek és képességeiknek.

Azoknak sem kell elkeseredniük, akik a mostani felvételin egyik választott iskolába sem jutnak be, vagy valamilyen okból mégsem a korábban megjelölt képzésre szeretnének járni, 2022. május 9. és augusztus 31. között ugyanis rendkívüli felvételi eljárást is hirdetnek azok az iskolák, ahol az első kör után maradt még üres férőhely. Fontos tudni, hogy a második körben már mindenkinek egyénileg, közvetlenül a választott iskolában kell jelentkeznie. Aki pedig úgy érzi, jogtalanul járt sikertelenül a felvételin, annak fellebbezésre is van lehetősége, ilyenkor a jogorvoslati eljárásban az adott iskola fenntartója hoz döntést.