Ajánló

Róma megtelt hívőkkel

Két év után ismét korlátozások nélkül zajlanak a húsvéti ünnepi szertartások a Vatikánban, Ferenc pápa vezette nagypénteken a Via Crucist a Colosseumnál

Tiszta lelkiismeretű szolgálatra kérte paptársait nagycsütörtökön Ferenc pápa. Újra a hívek előtt zajlanak a húsvéti szertartások a Vatikánban, két év után.

Róma megtelt hívőkkel
Ferenc pápa a lábmosás szertartását idén egy börtön tizenkét rabjának közreműködésével elevenítette fel
Fotó: AFP/Vatican Media/Handout

Nagycsütörtökön Ferenc pápa a világ történéseit nem kívülről szemlélő, az emberek szükségleteire figyelő papi szolgálatot szorgalmazott a krizmaszentelő misén a Szent Péter-bazilikában. A pápa Róma püspökeként megszentelte a szentségek kiszolgáltatásakor használt olajokat, a bérmáláskor használt krizmát, valamint a keresztelendők és betegek olaját, s az egyházmegye papságával megújította papi ígéretét. Homíliájában arra kérte paptársait: figyeljenek, mi a feladatuk az őket övező világban, és hűséggel, tiszta lelkiismerettel szolgálják Isten népét, mivel az emberek megérdemlik, és szükségük van rá.

Csütörtök délután az utolsó vacsora emlékére a lábmosás szertartása elevenedett fel, Ferenc pápa elődeivel ellentétben nem paptársai lábát szokta megmosni, hanem 2013-as megválasztása óta minden évben más helyszínt keres fel. Idén a mise bemutatása után tizenkét rab lábát mosta meg az olasz kikötőváros, Civitavecchia börtönében, ahol ötszázan töltik a büntetésüket.

Nagypéntek délután a Szent Péter-bazilikában lezajlott az Úr szenvedésének liturgiá­ja. Homíliát a Pápai Ház szónoka, P. Raniero Cantalamessa mondott. Ezt követően két év után először ismét a Colosseumnál, hívek előtt tartották a hagyományos Via Crucis keresztúti ájtatosságot este negyed tíztől. Ma a pápa a vatikáni bazilikában húsvéti virrasztást vezet, holnap délelőtt szentmisét mutat be a Szent Péter téren, majd délben húsvéti beszédet tart, melynek hagyományos témája a béke. Végül Urbi et Orbi áldást ad Róma városára és a világra.

Az egyházfő tegnap a RAI 1 olasz csatornának Ukrajna mellett Szíriát és Jement kiemelve úgy nyilatkozott, hogy a világ jelenleg részleteiben él meg egy világháborút, Káin útját választotta a testvérgyilkossággal. Nehezményezte, hogy a világ többet költ fegyverekre, mint az oktatásra.