Ajánló

Manipulált az Amnesty is

A Nyílt Társadalom Alapítványok által támogatott jogvédő szervezet folyamatos nyomásnak volt kitéve azért, hogy politikailag befolyásolja a kormány külföldi megítélését

Újabb leleplező dokumentum került napvilágra egy Soros György által támogatott nem kormányzati szervezet manipulációiról. Az Amnesty International volt magyarországi igazgatója úgy fogalmazott, szervezete inkább egy ellenzéki csoportosulásként gondolkozik, mintsem jogvédőként.

Sorra lepleződnek le a Nyílt Társadalom Alapítványok által támogatott, Magyarországon tevékenykedő civil szervezetek mint politikai kampánycsoportok. Ezúttal a Soros György által is pénzelt Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezetről rántotta le a leplet egy, a Magyar Nemzethez került videófelvétel, amelyen az NGO volt vezetője bevallja, csoportja folyamatos nyomásnak volt kitéve azért, hogy politikailag befolyásolja a magyar kormány külföldi megítélését.

Jeney Orsolya a videófelvételen arról is beszél, nagy nyomás nehezedett rá azért, hogy egy ellenzéki politikushoz hasonlóan akár ok nélkül is elítélő nyilatkozatokat tegyen sajtótermékekben az Orbán Viktor vezette kormány számlájára. „Egyszer azt a jelzést kaptuk belülről, hogy sokkal hangosabbak legyünk Orbán ellen” – állította. Úgy fogalmazott, a szervezetben a felettesei azt is elvárták tőle, hogy konkrét politikusokat érintő kérdésekben is álláspontot fogalmazzon meg, amit a volt igazgatónő nem tartott helyénvalónak, mert szerinte a jogvédő szervezeteknek inkább rendszerszintű jelenségekre kéne reagálniuk.

Az Amnesty International magyarországi volt vezetője arról is beszélt, hogy a migrációról szóló népszavazáskor, hasonlóan más ellenzéki szemléletű szervezetekhez, az AI a polgárokat arra buzdította, hogy maradjanak távol a voksolástól. „Arra próbálták rábírni az embereket, hogy ne menjenek szavazni. Ám mivel az Amnesty egy emberi jogi szervezet, én azt vallottam, hogy tisztelnünk kell az emberek jogait és a szabad gondolkodást. Nem kellene megmondanunk az embereknek, hogy mit tegyenek. Nekünk annyi a feladatunk, hogy felhívjuk a figyelmüket bizonyos ügyekre, amiből aztán ők le tudják vonni a megfelelő következtetést” – fogalmazott Jeney Orsolya, aki úgy látja, az AI átpolitizálódott, és ellenzéki csoportként viselkedik.

Az elmúlt napokban a Magyar Nemzethez eljuttatott dokumentumhalmazból az is kiderült, hogy az Amnesty International nem az egyetlen jogvédőként tevékenykedő szervezet, amely valójában politikai lobbitevékenységet folytat, külső megrendelésre. A Nyílt Társdalom Alapítványok egyik volt vezetője, Andrej Nosko egy hasonló felvételen arról beszélt, szervezete elfogult információkkal látja el a hozzájuk tanácsért forduló külföldi médiát. Hasonlóan vélekedett Kálmán Mátyás, a 24.hu korábbi munkatársa, aki szerint különböző, nem kormányzati szervezetek manipulálják vagy megvesztegetik a Magyarországról tudósító újságírókat, akik sok esetben erősen torzítva jelentenek a hazánkban történő eseményekről.

Kapcsolódó írásaink