Ajánló

Együttműködés az egységes jogalkalmazás érdekében

A rezsicsökkentés megőrzésében is segíthet a jegybank és az energiahivatal közös munkája, amelynek célja a piaci visszaélések kiszűrése és a fogyasztók védelme

Új együttműködési megállapodást kötött a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A két szervezet közös munkájának célja a földgáz- és a villamosenergia-piac hatékony, átlátható és szabályos működésének biztosítása.

Együttműködés az egységes jogalkalmazás érdekében
Az energia- és a pénzpiac összefonódása fokozott ellenőrzést igényel
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal munkája során folyamatosan együttműködik a pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletével kapcsolatos feladatkörében eljáró Magyar Nemzeti Bankkal. A két szervezet most új megállapodásban rögzítette a közös munka legfontosabb kereteit – írták tegnapi közös sajtóközleményükben. Mint kiderült: a megújított együttműködési megállapodásról szóló dokumentumot a MEKH nevében Horváth Péter János elnök, az MNB részéről pedig Matolcsy György elnök írta alá.

Horváth Péter János a dokumentummal kapcsolatban rámutatott: a dinamikusan változó piaci környezet, az új piaci szereplők és folyamatok megjelenése új típusú kihívásokat jelentenek a földgáz- és villamosenergia-piac szabályozásáért felelős MEKH számára is.

Matolcsy György felhívta a figyelmet arra, hogy az energiapiac és a pénzügyi piacok számos ponton történő összefonódása miatt kiemelkedően fontos, hogy az MNB és a MEKH összehangoltan, hatékonyan tudjon felettük felügyeletet gyakorolni.

Úgy fogalmaztak: a piaci visszaélések kiszűrése és a fogyasztók védelme érdekében megújított együttműködési megállapodás többek között kitér a két szervezet piacfelügyeleti tevékenységének összehangolására, a piaci befolyásszerzési kísérletek monitorozására és az engedélyezési eljárásokkal kapcsolatos információk megosztására. Szót ejtettek arról is, hogy a megállapodás alapján a két szervezet haladéktalanul tájékoztatja egymást minden olyan esetben, amikor annak alapos gyanúját észleli, hogy egy nagykereskedelmi energiapiacon bárki piaci visszaélésnek minősülhető cselekményt hajt vagy hajtott végre.

Kiemelték: az egységes hatósági jogalkalmazás előmozdítása érdekében a jövőben a szervezetek tájékoztatják egymást a tesztkörnyezethez kapcsolódó jogszabályokról, tervezetekről és egyéb releváns információkról. A MEKH és az MNB együttműködésének célja a földgáz- és villamosenergia-piac jogszerű működésének biztosítása, az érintett piacon megkötött, lebonyolított és elszámolt ügyletek hatékony hatósági felügyelete, valamint az információáramlás és az egységes jogalkalmazás biztosítása.

Hamarosan startol az MNB új publikációs felülete

Áprilistól elindul a Magyar Nemzeti Bank (MNB) új statisztikai publikációs felülete, amely átláthatóbb és mélyebb adatszolgáltatást tesz lehetővé – tájékoztatott Gerendás János, a Magyar Nemzeti Bank Statisztikai Igazgatóságának igazgatója tegnap online sajtótájékoztatón. Elmondta, hogy a fejlesztés célja tovább mélyíteni az adattartalmat, továbbá felhasználóbarát környezetet biztosítani az adatvagyon iránt érdeklődőknek. Az új statisztikai alportálon továbbra is a publikációs naptár alapján, a fő témák szerint besorolva teszik közzé a tájékoztatókat és az idősorokat, ugyanakkor az adatok között könnyebb lesz a böngészés, a tartalmak egymással össze lesznek kapcsolva. Az igazgató elmondta, hogy az adatszolgáltatást az év folyamán tovább fejlesztik, a jövőben mobiltelefonos applikáció megjelenése várható, ezenkívül erősítik a statisztikai részleg jelenlétét a közösségi médiában, kisfilmeket készítenek, továbbá nagy hangsúlyt fektetnek az akadálymentesítésre is. (MOA)