Ajánló

Magyarország célja a béke megőrzése

Hazánk a viták ellenére is kész segítséget nyújtani Ukrajnának

A Nyugat-Balkán és az ukrán–orosz konfliktus esetében is a párbeszéd jelenti a megoldást hazánk szerint. Erről Szijjártó Péter beszélt az uniós külügyminiszterek ülésén, ahol a szankciók veszélyei­re is figyelmeztetett.

Magyarország célja a béke megőrzése
Zbigniew Rau lengyel és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter Brüsszelben
Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldal

A Kelet-Európában kialakult konfliktussal összefüggésben Magyarország arra szólítja fel a világpolitika szereplőit, hogy a provokálás és az erőfitogtatás helyett folytassák a párbeszédet, hazánk célja és nemzetbiztonsági érdeke ugyanis a béke hosszú távú megőrzése – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben, az uniós külügyminiszterek ülésének szünetében. A tárcavezető reményét fejezte ki, hogy az orosz és az amerikai diplomácia vezetője, Szergej Lavrov és Antony Blinken e hétre Genfbe tervezett tanácskozását követően az orosz és az amerikai elnök találkozója is létrejöhet. Magyarország ezt látja az egyetlen megoldásnak – emelte ki.

Szijjártó emlékeztetett, hogy hazánk eleget tesz Ukrajna kérésének, kijevi nagykövetsége és a Kárpátalján működő két konzulátusa teljes létszámban és funkciójával működik. Hozzátette emellett, hogy az Ukrajnával fennálló konfliktusok ellenére Magyarország továbbra is segítséget nyújt, most például újabb százhúsz lélegeztetőgéppel segíti a koronavírus-járvány elleni védekezést.

A miniszter Bosznia-Hercegovinával kapcsolatban is a párbeszéd folytatására szólított fel. Hangsúlyozta, hogy a szankciókkal fenyegetés ellenkező hatást vált ki a Nyugat-Balkánon. A büntetőintézkedésekkel nem békét, hanem feszültséget lehet teremteni és a konfliktusokat elmélyíteni – tette hozzá. Emlékeztetett, hogy a hétvégén egyeztetett Milorad Dodikkal, Bosznia-Hercegovina Államelnökségének tagjával, a boszniai szerbek vezetőjével, akivel egyetértettek Bosznia-Hercegovina területi integritásának megőrzésében.

A tanácsülés előtt Szijjártó Péter Sophie Wilmes belga külügyminiszterrel közösen avatott emléktáblát az első magyar brüsszeli külképviselet megnyitásának centenáriuma alkalmából. Mint mondta, Magyarország és Belgium barátok és szövetségesek, hazánk pedig ennek szellemében folytatja az együttműködést.