Ajánló

Shakespeare-től Tolsztojig

Tizenkét ország tizenhat produkcióját láthatja a közönség április 20. és május 8. között a nyolcadik Madách Nemzetközi Színházi Találkozón

„Testvériséget hozván a világra”: így szól az idei, immár nyolcadik alkalommal megrendezett MITEM (Madách Nemzetközi Színházi Találkozó) mottója, madáchi gondolata. A fesztivált április 20. és május 8. között tartják a Nemzeti Színházban, a jövő évi színházi olimpia mintegy főpróbájaként is.

Shakespeare-től Tolsztojig
Fekete Péter hangsúlyozta, a kultúra alkalmas arra, hogy az élet újraindításának motorja legyen
Fotó: MH/Török Péter

A Kolozsvári Állami Magyar Színház Tompa Gábor rendezte Hamlet-előadásával április 20-án kezdődik a 8. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) – jelentették be tegnap a Nemzeti Színházban. Amint az a fesztivált beharangozó sajtótájékoztatón kiderült, a május 8-ig tartó szemlén tizenkét ország tizenhat produkcióját, a magyar mellett francia, olasz, görög, orosz, ukrán, lengyel, cseh, lett, litván, bosnyák és vietnami előadást is láthat a közönség.

„A kultúra gyógyszer, amely lelkünk sebeit begyógyítja” – emelte ki beszédében Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, aki azt is hangsúlyozta, a MITEM is azon rendezvények közé tartozik, amelyek bizonyítják: a kultúra alkalmas arra, hogy az élet újraindításának motorja legyen. Az államtitkár a 2023-ban a Nemzeti Színház főszervezésével, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros programmal szoros együttműködésben megrendezendő Színházi Olimpiára is utalva úgy fogalmazott, a fesztivál tapasztalatai mutatják, alkalmasak vagyunk arra, hogy vendégül lássuk a világot.

„Mindig is nemzetköziségben gondolkoztunk, abban, hogy ki kell nyitni a színházat” – hangsúlyozta Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója a MITEM idei programjáról szólva. Hozzátette, idén még jobban nyitnak, hiszen ez az év az olimpia főpróbája is lesz. Mint elmondta, régi barátok, nagy mesterek, köztük Tompa Gábor, Valère Novarina, Teodórosz Terzopulosz, Rimas Tumi­nas és új alkotók is érkeznek Budapestre, illetve a fesztivál történetében először vietnami és bosnyák előadás is szerepel a műsorban. Kiemelte, a cirkuszművészet mellett ezúttal a báb- és táncelőadás, valamint zenés színházi produkció is szerepel a programban.

A fesztivált április 20-án este a kolozsvári társulat Hamletje nyitja meg, Tompa Gábor rendezése, Vecsei H. Miklóssal a címszerepben. Az előadással kapcsolatban Tompa videóüzenetében elmondta, a kétszázharminc éves kolozsvári teátrum életében a Hamlet bemutatója mindig jelképes értékű, minden korszaknak megvan a maga értelmezése.

Szintén felvételről köszöntötte a budapestieket Valère Novarina, francia-svájci drámaíró és a marseille-i színház igazgató-rendezője, Jean Bellorini, akik Az árnyak játéka című produkciójukról elmondták, a költői darab az Orpheusz-mítosz feldolgozása. A százéves moszkvai Vahtangov teátrum is visszatér a MITEM-re: a Rimas Tuminas rendezte Háború és béke című produkciót mutatják be, amely a kritikák szerint a rendező legjobban sikerült előadása. Vidnyánszky Attila külön kiemelte a programból a fiatal olasz alkotó, Alessandro Serra Macbettu nevű darabját, amely Shakespeare Macbethjén alapul.

Vietnam cirkuszi produkcióval képviselteti magát: az A O Show a Fővárosi Nagycirkuszban lesz látható. A cseh Drak bábszínház a filmművészet bölcsőjéhez kalauzolja vissza a nézőket a Georges Méliès utolsó trükkje címet viselő darabjukkal.

A Bozsik Yvette Társulat Matei Vișniec drámája nyomán készült Bohóc kerestetik című darabja különleges mozgásszínházi produkció lesz, ahogy a fesztivált záró Kaleidoszkóp-Hommage à Bartók Béla elnevezésű táncelőadás is. A fesztiválra jegyek már válthatók.