Ajánló

Elhunyt Csollány Szilveszter

Hetek óta harcolt, de a koronavírus elleni küzdelmet elveszítette az olimpiai bajnok tornász

Ötvenegy esztendős korában elhunyt Csollány Szilveszter olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász. A gyűrű egykori koronázatlan királya koronavírus-fertőzés okozta betegség miatt került kórházba, ahol nem tudták megmenteni az életét. A Magyar Olimpiai Bizottság saját halottjának tekinti.

Elhunyt Csollány Szilveszter
Csollány Szilveszter
Fotó: AFP/William West

Olyanok voltak Csollány Szilveszter utolsó hetei, mint a sportolói és edzői pályafutása is: küzdelmesek, nagyon küzdelmesek. A soproni tehetség 1986-ban költözött Budapestre, az Újpesti Dózsa sportolója lett, három esztendővel később bekerült a felnőtt válogatott keretébe, 1990-ben pedig első alkalommal állhatott dobogóra a nemzetközi felnőtt mezőnyben, harmadik lett az Európa-bajnokságon. Szókimondó magatartása miatt a szakvezetőkkel folytatott vitái után 1993-ban eltiltották, és fegyelmi büntetése miatt nem engedték indulni a vb-n, vagyis kizárták a válogatottból. Pedig ekkor már világbajnoki ezüst- és kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes volt, a barcelonai olimpián pedig a hatodik helyen végzett gyűrűn.

Ekkor sértődötten az Egyesült Államokba költözött, és előbb St. Louisban, majd Sacramentóban fiatalokat oktatott. Nehéz körülmények között dolgozott, közben pedig egyedül, edző nélkül készült az atlantai ötkarikás játékokra, ahol kellemes meglepetésre ezüstérmes lett gyűrűn. Egy év múlva hazaköltözött, beállt a sorba, és fegyelmezetten készült a sydney-i olimpiára, ahol harmincévesen végre a csúcsra ért, nagyon látványos és nehéz gyakorlatával aranyérmet nyert. Rendkívül sikeres versenyzői pályafutása a 2002-es debreceni világbajnokság megnyerésével vált teljessé, így a következő évben egy olimpiai arany- és ezüst-, egy világbajnoki arany- és öt ezüst-, illetve egy Európa-bajnoki arany-, egy ezüst- és négy bronzérem után visszavonult, hiszen mindent elért, amit akart.

A vándorlása azonban ezzel nem ért véget… Miután 2005-től elkezdte kapni az olimpiai életjáradékot, felvett egy svájcifrank-alapú, biztosítással egybekötött hitelt a családi házukra, aminek a törlesztőrészlete az egekbe szökött a 2008-as gazdasági világválság után. Mindez, ha nem is tette tönkre, mert nélkülözniük nem kellett, de rendkívül nehézzé vált a megélhetésük. Előfordult, hogy több állása volt egyszerre. Minden munkát elvállalt, dolgozott önkormányzat sportosztályán, játszótereket gyártó cégnél, volt újságíró és középiskolában testnevelőtanár, másfél évig egy kocsmában csaposként dolgozott, de így is nehezen éltek meg. Először 2008-ban foglalkozott gyerekekkel Sopronban, de a kezdeti sikerek és népszerűség után ellehetetlenítették a saját tornaiskoláját.

Két évig, 2011 és 2013 között Izlandon egy klubcsapatnál edzősködött, amit nagyon szeretett, ám a felesége honvágya miatt hazatértek. Csollány ezután másfél éven át Sopron és Svájc között ingázott, ahol szintén tornaedzőként dolgozott, ahogyan később Ausztriában is. Később főállású édesapaként intézte a négytagú család dolgait, emellett az ELTE szombathelyi központjában heti kétszer külsős tornaszakoktatóként tanította a leendő testnevelőtanárokat arra, hogyan oktassák majd a tornát. Csollány Szilveszter koronavírus-megbetegedés miatt súlyos állapotban decemberben került kórházba. Családja, barátai, ismerősei hittek a felgyógyulásában, imádkoztak érte. Azonban a gyűrűk ura ezt a versenyt elveszítette. Nagyon korán hagyta itt szeretteit…

Kapcsolódó írásaink