Ajánló

Trump: Vissza fogjuk venni Amerikát

A volt elnök szerint sorsdöntőek lesznek az idén esedékes félidős választások, az ország jövője a tét

Visszavesszük 2024-ben a Fehér Házat – jelentette ki Donald Trump korábbi amerikai elnök szombaton az arizoniai Florence városában tartott politikai nagygyűlésén. A mintegy két óra hosszú Mentsük meg Amerikát nevű rendezvényen a volt elnök kifejtette, fontos, hogy a republikánusok mind a Képviselőházban, mind pedig a szenátusban visszaszerezzék a többséget az esedékes félidős választásokon.

Trump: Vissza fogjuk venni Amerikát
Ismét jelentős tömeg gyűlt össze Donald Trump nagygyűlésén Arizonában
Fotó: AFP/Robyn Beck

Trump arra biztatta a híveit, hogy minél többen menjenek el szavazni. „Hiszem, hogy 2024 még fontosabb lesz, de az idei évben fogjuk visszavenni a képviselőházat, vissza fogjuk venni a szenátust, és vissza fogjuk venni Amerikát. Ez nagyon fontos. És 2024-ben vissza fogjuk venni a Fehér Házat” – fogalmazott Donald Trump. Ugyanakkor eddig nem jelentette be, hogy ő maga elindulna a következő elnökválasztáson.

Trump elmondta, az emberek vissza akarják kapni az országukat. Beszédében utalt a 2020-as választási csalásokra is, úgy fogalmazott, „Mindig is gyönyörű országnak tartottak bennünket, ahol tisztességes választások vannak, és most sok szempontból nevetség tárgya vagyunk szerte a világon.”

A republikánus politikus a mé-dia nagy részét is kritizálta amiatt, hogy nem hajlandóak tisztességesen tudósítani a választási csalásokról, és hazugságnak nevezik a vádakat. Szerinte ennek az az oka, hogy a média a „radikális baloldali demokraták zsebében van ugyanazon emberek zsebében, akik tönkreteszik az országunkat”. Hozzátette, hogy a demokraták kommunista országot akarnak csinálni az Egyesült Államokból.

A jelenlegi demokrata párti elnök, Joe Biden külpolitikájára utalva Donald Trump azt mondta, Biden megalázta az amerikai nemzetet a világ színpadán. Szerinte emiatt élesedtek ki Washington konfliktusai is, mind Oroszországgal, mind Kínával. Saját elnökségére utalva elmondta: „Nekünk soha nem volt ilyen problémánk. Nem volt probléma Putyinnal és Ukrajnával. Nem volt probléma Hszi elnökkel és Tajvannal.”