Ajánló

Két igazán jó hír érkezett az omikronról

Koronavírus. Egybecsengenek a kutatások eredményei: az új vírus bár gyorsan terjed, kevésbé veszélyes

Két olyan, optimizmusra okot adó előzetes kutatás is megjelent a közelmúltban, amelyek erős bizonyítékot találtak arra, hogy a koronavírus omikron variánsa enyhébben betegít meg, így a delta variánsnál kisebb a kórházba kerülés és a halálozás esélye – adta hírül a CNN.

Két igazán jó hír érkezett az omikronról
Akárcsak tavaly, idén sem számíthatnak nagy szilveszterre az osztrákok
Fotó: AFP/APA/Hans Punz

Az Edinburghi Egyetem tanulmánya szerint az omikron a kórházi kezelés kockázatát kétharmadával csökkenti a deltához képest. Egy másik, dél-afrikai kutatás szerint az omikronos fertőzésben szenvedőknél nyolcvan százalékkal kisebb az esélye annak, hogy bekerüljenek a kórházba, mint a deltás fertőzések esetében. Igaz, ha egy páciens kórházba került, már nem volt különbség a súlyos betegség kockázatában. Mindkét tanulmány előzetes adatokat tartalmaz, és még nem publikálták őket szakfolyóiratban. A skóciai módszer 23 840 omikron esetet és 126 511 delta esetet vizsgált, amelyeket november 1. és december 19. között regisztráltak. Az Edinburghi Egyetem, a Strathclyde Egyetem és a Skóciai Public Health kutatói többek között megállapították, hogy az omikronos fertőzöttek között 15, a deltás esetek között pedig 856 kórházi felvétel történt.

Bár a vizsgálat egyelőre kis megfigyelési körre vonatkozott, az eredmények biztatók. A kétszer beoltott fiatalok kórházi kezelésének esélye kétharmadával csökken a deltához képest, ez pedig azt jelzi, hogy az omikronos fertőzés lefolyása összességében enyhébb lesz – mondta az adatokat látva James Naismith, a Rosalind Franklin Intézet igazgatója a brit Science Media Centernek. A szakértő ugyanakkor megjegyezte, hogy ha az omikron továbbra is olyan fertőző, mint az elmúlt hetekben (néhány naponként megduplázódik a fertőzöttek száma), akkor még így is sokkal több kórházi kezelési igény keletkezhet, mint a delta járványhullámban. Az adatok azt is kimutatták, hogy a harmadik adag vakcina 57 százalékkal csökkentette a tünetekkel járó omikronos fertőzés kockázatát.

A másik tanulmány 161 328 olyan Covid–19-esetet vizsgált, amelyet Dél-Afrikában jelentettek be október 1. és december 6. között. A National Institute for Communi­cable Diseases, a Witwatersrand Egyetem és a Fokvárosi Egyetem kutatói megállapították, hogy az omikronos fertőzésben szenvedők 2,5 százaléka került kórházba ezalatt, szemben a delta variáns okozta fertőzésben szenvedők 12,8 százalékával.

„Valóban úgy tűnik, hogy az omikron variáns által okozott betegség súlyossága kisebb, akár a kórházi kezelések igényét, akár a kórházi tartózkodás időtartamát, valamint az intenzív ellátás szükségességének arányát tekintjük – mondta Anthony Fauci, az Egyesült Államok Nemzeti Allergia- és Fertőző Betegségek Intézetének igazgatója, aki a Fehér Házban ismertette a két kutatás eredményeit. – Ez jó hír, de meg kell várnunk, hogy mi történik a saját népességünkben, amelynek megvannak a maga demográfiai szempontjai” – mondta.

Félmillió fertőzött

Egyre több az új beteg a spanyoloknál, Barcelona környékén óriási a szigor

Az egekbe szökött az új megbetegedések száma Spanyolország-szerte, jelenleg 559 ezer fertőzöttről tudnak – közölte tegnap a madridi egészségügyi minisztérium. Mint tudatták, ezentúl kötelező lesz a maszk viselése a szabadban is, tartva a koronavírus omikron variánsának terjedésétől. Pedro Sánchez arról beszélt, a mutáció ellen az oltásokkal és az egészségügyi személyzet erősítésével is küzdenek. A Barcelonát is magában foglaló régió az országosnál szigorúbb intézkedéseket hozott – a héten bejelentette a kocsmák, klubok és diszkók bezárását, valamint azt, hogy hajnali 1-től reggel 6 óráig kijárási tilalmat rendelnek el, továbbá korlátozzák az éttermek és szabadidős létesítmények látogathatóságát. Az intézkedések pénteken lépnek életbe, és első körben tizenöt napig maradnak érvényben. (LMA)

Korai záróra szilveszterkor

Az oltatlanok „levadászására” készül Linz önkormányzata

Oltatlanokra „vadászó” rendfenntartó testületet hoz létre Ausztriában a harmadik legnépesebb város, a csaknem kétszázezer lakosú Linz önkormányzata – írta meg a Blick című osztrák bulvárlap online kiadása. A tervek szerint a testület nagyon leegyszerűsítve úgy működne, mint a hazai közterület-felügyelet. Ennek tagjainak jogában állna igazoltatni, és elkérni az emberek oltási igazolását, amelynek hiányában vaskos pénzbüntetéseket szabhatnak majd ki. A toborozására egyébként már pályázatot is kiírt a városvezetés. Ugyancsak ausztriai hír, hogy szilveszterkor a bároknak és éttermeknek is be kell zárniuk 22 órakor. A kereskedelem továbbra is nyitva áll, de a jövőben csak a maximum huszonöt fős „maszkos” összejövetelek engedélyezettek, s ez vonatkozik a bel- és kültérre is. Ausztriában jövőre kötelező lesz az oltakozás. (LMA)

Lehet, hogy megvan a megoldás

Hatásosnak ígérkezik egy izraeli vállalat új, vírus elleni gyógyszere

Mind a tizennyolc kórházba került személy, akiket az Amorphical izraeli biotechnológiai vállalat által tesztelés alatt lévő kezelésében részesítettek, felépült, majd néhány napon belül elhagyhatta a kórházat – írta meg tegnap a The Jerusalem Post. Azok közül, akik placebót kaptak, hatot intenzív osztályra kellett szállítani, ketten pedig életüket vesztették – közölte tegnap a kifejlesztésért felelő vállalat. Az Amor–18, amelynek fő összetevője az amorf kalcium-karbonát (ACC), szájon át vagy inhalációval adandó be. A cég magyarázata szerint az ACC képes modulálni a savas pH-változást az egyes sejtek körül, ezek a változások pedig befolyásolják a koronavírus azon képességét, hogy behatoljon a sejtekbe és szaporodjon. Ez lehetővé teszi, hogy a gyógyszer megakadályozza a vírus terjedését és ezáltal a betegek állapotának romlását. (LMA)

Worldometers: a világon eddig csaknem 277,7 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan 5,4 mil­lióan hunytak el a kórban, míg a gyógyultak száma több mint 249 millió.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom