Ajánló

Szijjártó: A nemzeti érdeket követjük

Az elmúlt két év sikeres válságkezelésében is kulcsfontosságú szerepet töltött be a magyar külpolitika

„Ha nem a nemzeti érdeket helyeztük volna a középpontba, akkor nem tudtuk volna megoldani az elmúlt két év válságait” – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Országgyűlés Külügyi bizottságának éves meghallgatásán.

Szijjártó: A nemzeti érdeket követjük
Európai érdekekkel megy szembe a bevándorlás népszerűsítése
Fotó: MTI/Soós Lajos

A tárcavezető számba vette, hogy az elmúlt két évben Magyarország a leggyorsabb oltási kampányt tudta véghez vinni az Európai Unióban, így korábban tudta újranyitni a gazdaságát is, ami hozzájárult ahhoz, hogy rekordokat döntsön idén a magyar gazdasági teljesítmény. Emellett a kormány a déli határzár segítségével meg tudta védeni az országot az illegális migrációtól, továbbá a hosszú távú, de rugalmas gázvásárlási szerződéssel biztosította az ország energiaellátását is. „Ha nem a nemzeti érdeket követtük volna ez mind nem lett volna lehetséges, ezért a jövőben is ezt fogja tenni a magyar külpolitika” – tette hozzá Szijjártó Péter.

Kiemelte, a világban minden területen felborult az eddigi status quo, amely természetesen vitákat generál. A miniszter kijelentette, hogy Magyarország mindig szívesen részt fog venni ezekben a vitákban, és a magyar érdeket fogja képviselni. Elmondta, migrációs kérdésben az unió újabb „őrültségre készül”, az Európai Bizottság az úgynevezett Poszt-Cotonoui Megállapodás keretében éppen 79 afrikai, karibi, valamint csendes-óceáni országgal tárgyal arról, hogy milyen promigrációs megállapodás jöjjön létre. „Ezt az európai érdekekkel mélyen ellentétesnek tartjuk, és továbbra is fel fogunk szólalni ellene a jövőben” – fogalmazott.

A keleti nyitás politikájáról elmondta, annak sikerességét bizonyítja, hogy az elmúlt két évben felváltva Dél-Korea, valamint Kína volt a legjelentősebb beruházó Magyarországon.