Ajánló

Új alakot öltött a betelepítési terv

Ingyenlakást és állampolgárságot kapnának a bevándorlók

Új alakot öltött a betelepítési terv
Budapesten egyeztetett Jakub Kulhánek cseh, Neszer Burita marokkói, Szijjártó Péter magyar, Ivan Korcok szlovák és Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter a migráció kezeléséről
Fotó: MTI/Kovács Attila

A száhel-övezeti migrációs nyomás súlyos biztonsági kockázatot jelent az Európai Unió számára, ezért támogatni kell Észak-Afrika stabilitását – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden, a visegrádi négyek és Marokkó külügyminisztereinek budapesti találkozóján. Marokkót Neszer Burita, Szlovákiát Ivan Korcok, Csehországot Jakub Kulhánek, Lengyelországot pedig Zbigniew Rau képviselte.

A közös sajtótájékoztatón a ma­­-gyar tárcavezető a visegrádi együttműködést méltatta, amelynek keretében sikerült megakadályozni az EU-s kötelező letelepítési kvóták bevezetését. „Ha nem mutattunk volna erőt és egységet, akkor ma illegális migránsok tízezrei lennének itt Közép-Európában” – fogalmazott. Kiemelte, hogy a kontinens ma példátlan módon három irányból is migrációs nyomás alatt áll, és az érkezők elosztását célzó mechanizmusok kérdése „továbbra is napirenden van Brüsszelben, bár most más elnevezésekkel próbálkoznak”. Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy az Afrikából érkező migrációs nyomás még inkább meg fog erősödni a következő hónapokban, mivel a kiváltó gazdasági és biztonsági okok folyamatosan súlyosbodnak.

A külügyminiszter szavait megerősítette a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért felelős államtitkára Menczer Tamás is. Közösségi oldalán közzétett videóüzenetében úgy nyilatkozott, egy új brüsszeli integrációs és befogadási akcióterv szerint lakhatást kell biztosítani a bevándorlóknak, és állampolgárként kell kezelni őket a 2021–2027-es időszakra vonatkozó útmutatás szerint. Menczer Tamás arról tájékoztatott, hogy a bevándorláspárti dokumentumban azt írják, hogy Brüsszel „az uniós alapok támogatásával kívánja lehetővé tenni a bevándorlók megfelelő és megfizethető lakhatáshoz való hozzáférését”. Kiemelte: a magyar kormány ezt elutasítja, nem a bevándorlók lakáshoz jutását kíván­ják segíteni, hanem a magyar családokét. 

Röviden

Továbbra is mintegy hétezer migráns tartózkodik a lengyel–fehérorosz határon Varsó szerint. A lengyel kormány közlése szerint, bár az illegális határátlépések száma csökkenőben van, korai lenne azt állítani, hogy a válság véget ért. Hozzátette, becsléseik szerint eddig körülbelül háromezer migránst szállítottak haza repülővel Fehéroroszországból.

A Forsal.pl lengyel portál szerint az Európai Unió mégsem tudja meggátolni, hogy uniós forrásból építsenek határkerítést a balti államok, valamint Lengyelország . Egy magas rangú EU-diplomata szerint az uniós költségvetésben nincs konkrét tiltás, amely meggátolná, hogy kerítést építsenek a támogatásból. Ezt az álláspontot erősítette meg Johan Van Overtveldt, az EP költségvetési bizottságának belga elnöke is.

Csehország 150 katonát küldene Lengyelországba a lengyel–fehérorosz határszakasz védelmének megerősítésére – közölte Andrej Babis ügyvezető cseh kormányfő. A mandátumuk három hónapra szólna, hasonlóan az odaküldött brit és észt katonákéhoz. (PZ)