Ajánló

Piros zászlótól piros zászlóig

Azok után, hogy a szombati dzsiddai időmérőn annyi megmagyarázhatatlan dolog történt, a tegnap esti első Forma–1-es Szaúdi Nagydíj messze nemcsak pályaavató, de már-már sorsdöntő volt.

Piros zászlótól piros zászlóig
Hamilton itt még üldözi Verstappent
Fotó: AFP/Giuseppe Cacace

A rajtrács első sorába – idén negyedszer – a Mercedes két autója állhatott föl, Hamilton, Bottas sorrendben, a vb-pontversenyt nyolc ponttal vezető Max Verstappen a Red Bull-lal be kellett hogy érje a harmadik hellyel. Lehetett volna első is, ha nem veri oda a jobb hátsó felfüggesztését az időmérő utolsó körében az utolsó kanyarokban (két szektor alapján pályacsúcsot mehetett volna). Apropó kanyarok: ez a városi pálya többek közt ezek nagy száma (27) miatt is volt nehéz.

Az ötven körös futam az idei szezon utolsó előtti versenye volt, és a két topistálló mindenféle verziót kiszámolt, ki, mikor tudna vb-győztesként lejönni az aszfaltról…

Nagyon fegyelmezetten rajtolt a mezőny, az első öt pilóta tartotta a helyét, és berendezkedett a hosszú, egykiállásos versenyre. A nyugalmat Mick Schumacher (Haas) szakította meg, aki a tizedik körben az utolsó helyről a technofalnak csapódott, a biztonsági autót az élmezőny kerékcserére használta fel, egyedül Verstappent hagyták kint (akit viszont Bottas szabálytalanul feltartott). De a sors… A szervezők piros zászló mellett döntöttek (hogy helyrehozzák a falat), azaz mindenkinek ki kellett jönnie, és ez „ingyen” kerékcserét jelentett annak, aki még nem cserélt – ez az élre került Verstappennek jött a legjobban. Bő tíz perc után az új rajtban a második helyről Hamilton lőtt ki jobban, de Verstappen visszavágott, no de hátrébb összetorlódtak, és az ütközésben Pérez (Red Bull) és Mazepin (Haas) összetörte a kocsiját. Jött az újabb piros zászló! A harmadik rajtnál Verstappent hátrébb sorolták Ocon (Alpine) és Hamilton mögé, de közepes gumikon lerajtolta őket. Harminc körrel a vége előtt a két bajnokaspiráns keményen meccselt. Kétszer is összeértek, Hamilton „leőrültezte” Verstappent, utóbbi kapott 5 másodperc büntetést, és maga elé kellett hogy engedje a hétszeres világbajnokot. Hamilton nyert, és mivel a leggyorsabb kör is az övé volt, az utolsó futam előtt egálba kerültek.