Ajánló

Brüsszel finanszírozná és szervezné a migrációt

Szíriát megelőzve jelenleg már Afganisztánból érkezik a legtöbb menedékkérő Európába – Minszk abszurdnak nevezte az újabb Fehéroroszország elleni gazdasági szankciókat

Menczer Tamás elfogadhatatlannak tartja az unió bevándorlási akciótervét. Európában egyébként csak szeptemberben 71 ezernél több menedékkérelmet adtak be, a kontinensre egyre nagyobb migrációs nyomás nehezedik.

A brüsszeli integrációs és befogadási akcióterv szerint a migrációt meg kell szervezni, és a bevándorlást finanszírozni kell – közölte Menczer Tamás a közösségi oldalán a 2021–2027-es időszakra vonatkozó uniós akcióterv harmadik és negyedik pontját értékelve. A külügyi államtitkár szerint Brüsszel azt szeretné, ha már a kibocsátó országokban integrációs tanfolyamokat indítanának, a magyar kormány viszont mindezt elutasítja, mert „a bevándorlást nem megszervezni kell, hanem megállítani”. Az akcióterv negyedik pontja Menczer Tamás szerint a bevándorlás finanszírozását sürgeti, amit hazánk szintén elutasít.

Fokozottabb információcserére és szorosabb együttműködésre és van szükség az Európai Unió és a nyugat-balkáni országok között a szervezet bűnözés, a terrorizmus és a migráció elleni harcban – hívták fel a figyelmet az uniós tagországok belügyminiszterei.

Ylva Johansson uniós belügyi biztos a tárcavezetők csütörtöki találkozója után azt mondta, az aggasztó afganisztáni fejlemények, a Fehéroroszország felől érkező hibrid fenyegetés, valamint a La Manche csatornán zajló humanitárius válság mind olyan helyzetek, amelyek egyikét sem tudja egyedül egyetlen ország, de az EU sem megoldani. „Együtt kell dolgoznunk a migrációs útvonalak mentén a származási és tranzitországokkal együtt” – tette hozzá. Szíriát megelőzve jelenleg már Afganisztán az Európába tartó migráció fő kibocsátó országa. Az uniós statisztika alapján szeptemberben összesen mintegy 71 200 menedékjog iránti kérelmet nyújtottak be az EU-ban, a legtöbbet 2016 novembere óta. A vizsgált hónapban több mint 17 300 afgán fordult nemzetközi védelemért az európai uniós tagországokban, a menedékkérelmek közül mintegy 9100-at adtak be szíriaiak.

Abszurdnak nevezte a fehérorosz külügyminisztérium az ország ellen elrendelt újabb szankciókat, amelyekre Minszk „súlyos, aszimmetrikus, de helyénvaló intézkedésekkel fog válaszolni”.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, az Európai Unió és Kanada csütörtökön jelentettek be újabb gazdasági büntetőintézkedéseket Fehéroroszország ellen az emberi jogok ismételt megsértése és a migránsválság előidézése miatt.

Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter tegnap közölte, Varsó arról tárgyal, hogy magyar és cseh katonák is támogatást nyújtanának a lengyel–fehérorosz határon kialakult válság kezelésében.