Ajánló

Az UEFA vitatja a kárára hozott madridi bírósági ítéletet

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) felfüggesztette a fegyelmi eljárást az európai Szuperliga (ESL) alapítói közül megmaradt három klubbal, a Real Madriddal, a Barcelonával és a Juventusszal szemben.

Ugyanakkor a madridi tartományi bíróságon megfellebbezte a spanyol főváros egyik körzeti bíróságán múlt héten hozott, ezzel kapcsolatos határozatát. Utóbbi bíróság arra kötelezte az UEFA-t, hogy ötnapos határidővel szüntesse meg az eljárást, amelynek végén büntetéseket, szankciókat helyezett kilátásba az ESL létrehozásában érintett kluboknak, különös tekintettel arra a háromra, amelyik nem volt hajlandó letenni az alapítási-csatlakozási szándékról. Az UEFA nem ismeri el a körzeti bíróság hatáskörét, és hivatalos beadványokat juttatott el egy magasabb szintű spanyol bírósághoz eljárási hibákra hivatkozva.

Az európai szövetség kitart azon álláspontja mellett, hogy az ügyben az alapszabálynak megfelelően járt el, figyelembe véve az európai uniós jogszabályokat. Április 19-én a két spanyol és az olasz elitklub mellett további kilenc – a Manchester United, a Liverpool, a Manchester City, az Arsenal, a Chelsea, a Tottenham, az Atlético Madrid, az Internazionale és az AC Milan – bejelentette a húszcsapatosra tervezett európai Szuperliga létrehozását.

Néhány napon belül a Real Madrid, a Barcelona és a Juventus kivételével a többiek visszaléptek, miután az UEFA, a nemzetközi szövetség (FIFA) és a futballvilág más befolyásos személyiségein kívül állami és politikai vezetők sora lépett fel az új sorozat beindítása ellen. Florentino Pérez, a Real Madrid és az európai Szuperliga elnöke ugyanakkor kijelentette, hogy a tizenkét alapító klubot továbbra is szerződés köti a Szuperligához, azaz a tagok – bár a többség ezt már kijelentette – nem távozhatnak a társaságból. Az olasz szövetség korábban azt jelezte, hogy az ESL-tagok nem indulhatnának a Serie A-ban.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom