Ajánló

Kamatemelésre számíthatunk

Hétindító. Az újraindulás időszaka volt a második negyedév, amely jelentős fogyasztásbővülést hozott

A héten jelentős beruházásnövekedés várható a magyar gazdaságban, ami az importot felfelé fogja tolni. A nagy bizonytalanság ellenére érkezik a kamatemelés, aminek egyik legfőbb oka a vártnál dinamikusabb gazdasági növekedés, illetve a jegybank előrejelzése felett teljesítő infláció – nyilatkozta lapunknak Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője.

A szakember elmondta, hogy Magyarországon két esemény várható a héten: az egyik a mai általános adatközlés, a másik pedig a negyedéves fizetési mérleg adatai. Ezt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szolgáltatja nekünk – tette hozzá az elemző.

Virovácz Péter nem számít nagy meglepetésre, az újraindulás időszaka volt a második negyedév. Ez jelentős fogyasztásbővüléssel jár, illetve jelentős importigényt is hozott. Mindeközben az export akadozott, főleg az ellátási láncok miatt nem tudtak úgy termelni az exportvállalatok, mint békeidőben, úgyhogy meglepő módon itt némi deficittel kell számolni a fizetési mérlegben. Valószínűleg, ez a hiány fenn is fog maradni a következő negyedévekben – emelte ki a szakértő. Kitért arra is, hogy jelentős beruházásnövekedés várható a magyar gazdaságban, ami az importot húzza majd felfelé, míg az export megtorpanhat.

A hét fő eseménye a jegybank holnapi kamatdöntő ülése lesz. Jelenleg 1,5 százalék az alapkamat és a betéti kamat mértéke, de az elemző arra számít, hogy további 25 bázispontot fog emelni az MNB.

Virovácz Péter elmondása szerint nagy a bizonytalanság, ami azt valószínűsíti, hogy érkezik a kamatemelés. Ennek oka a vártnál dinamikusabb gazdasági növekedés, illetve a jegybanki előrejelzés felett teljesítő infláció, amire egyértelműen reagálnia kell a jegybanknak.

Az eurózónában az OECD holnap adja ki az úgynevezett köztes gazdasági előrejelzést, amely többek között a legnagyobb régiókra, országokra ad frissített áttekintést. A szakértő ismertette, hogy szerdán várható a fogyasztói index, ami nagy eséllyel mérséklődni fog, ennek legfőbb oka az áremelkedés, valamint koronavírus delta variánsának a megjelenése.

Kapcsolódó írásaink