Ajánló

Megerősített bizalom a magyar válságkezelésben

Felminősítést hozhat, amennyiben a magyar gazdasági növekedés továbbra is nemzetközileg kiemelkedő szinten teljesít

Változatlan stabil kilátással megerősítette Magyarország hosszú és rövid futamidejű államadósság-kötelezettségeinek BBB/A–2 szintű, befektetési ajánlású osztályzatát pénteken a Standard & Poor’s globális pénzügyi szolgáltató csoport hitelminősítő részlege. A Pénzügyminisztérium szerint a Fitch-hez hasonlóan a válság közepette is erősnek ítélte meg a hitelminősítő hazánk teljesítményét, stabilitását és válságkezelési stratégiáját.

Megerősített bizalom a magyar válságkezelésben
Az elemzők méltatják a hazai vakcinabőséget és a hatékony, széles körű oltási programot, amelyek hozzájárulnak a járvány elleni védekezéshez
Fotó: MTI/Rosta Tibor

Idén 6,1 százalékos, jövőre 5,3 százalékos növekedést vár reálértéken számolva a magyar gazdaságban a Standard & Poor’s hitelminősítő, amely változatlan stabil kilátással megerősítette Magyarország hosszú és rövid futamidejű államadósság-kötelezettségeinek BBB/A–2 szintű, befektetési ajánlású osztályzatát pénteken késő este.

Elismert eredmények

Az S & P elemzői az általuk valószínűsített növekedés hajtóerői között említették a koronavírus elleni magyarországi oltási kampány hatékonyságát és a folytatódó költségvetési ösztönzést. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy várakozásuk szerint a hazai össztermékhez (GDP) mért államháztartási hiány 2021-ben 7,5 százalék, 2022-ben 5,9 százalék lesz, de 2023-ban 4 százalék alá csökken

A Pénzügyminisztérium hétvégéi közleménye rámutat, az S & P elemzői elismerték Magyarország 2021-ben megvalósult lendületes gazdasági visszapattanását, amelyet gazdasági és költségvetési tényezők, valamint a kedvező külső pozíció is erősít. Az elemzők méltatják a magyar vakcinabőséget és a hatékony oltási programot, amelyek hozzájárulnak a járvány elleni védekezéshez és a gazdaság újraindításához.

Az S & P elemzői rögzítik: felminősítést hozhat, amennyiben a magyar gazdasági növekedés továbbra is nemzetközileg kiemelkedő szinten teljesít. Mint írják: ehhez mindenképp az EU-s források hatékony felhasználására van szükség, a gazdasági túlhevülés, valamint a külső egyensúlytalanság elkerülése mellett. A fentieken túl az államháztartási kiadások dinamikus konszolidációja is előrelépést hozhat Magyarország hitelminősítői megítélésében.

A hitelminősítő kiemeli, hogy mivel a jelenlegi költségvetési stimulus rövid távon, az európai uniós források jó ütemű érkezése pedig középtávon járul hozzá a növekedéshez, biztató fejlődési pálya lehetősége előtt áll a magyar gazdaság.

Egyensúlyra törekvés

Az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint megfelelt a várakozásoknak a Standard & Poor’s döntése. Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője kommentárjában közölte, leminősítés vagy negatív kilátás a stabil gazdasági helyzet, míg felminősítés vagy pozitív kilátás a magas államháztartási hiány miatt nem volt várható. Hozzátette, a hitelminősítő javította a gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését, így idénre legalább hatszázalékos növekedést vár.

Ahhoz, hogy a hitelminősítők javítsák a magyar adósság besorolását, szükség van a költségvetés hiány határozottabb csökkentésére, amire a vártnál gyorsabb gazdasági növekedés lehetőséget is biztosít. Mindez pedig azt is jelenti, hogy meg kell találni az egyensúlyt a növekedés és a hiány között, hogy úgy csökkenjen érdemben a hiány, hogy közben a gazdasági növekedés is megmaradjon – fejtette ki kommentárjában Regős Gábor.

Németh Dávid, a K & H Bank vezető makrogazdasági elemzője az MTI-nek elmondta, a Standard & Poor’s döntése nagy meglepetést nem okozott, várható volt, hogy nem módosítanak Magyarország hitelminősítésén. Közölte, a piaci konszenzusnak felel meg, hogy a Standard & Poor’s az idén 6,1 százalékos, jövőre 5,3 százalékos növekedést vár reálértéken számolva a magyar gazdaságban.

Hazánk befektetésre ajánlott

A három globális piacvezető hitelminősítő közül jelenleg az S & P Global Ratings, valamint a Fitch Ratings tartja nyilván stabil kilátású, szaknevén BBB osztályzattal a hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségeket. A harmadik nagy hitelminősítő, a Moody’s Investors Service Baa3 magyar államadós-besorolása a Fitch Ratings és az S & P módszertanában BBB mínusznak felel meg, így a Moody’s a másik két hitelminősítőnél még egy fokozattal alacsonyabb besorolást tart érvényben hazánkra, ezek mindegyike befektetésre ajánlott kategória.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom