Ajánló

Ismét erősödik a migrációs nyomás

A hadsereget is beveti a fehérorosz határon Litvánia, a hatóságoknak menedékkérelmek tömegét kell elbírálniuk

Rendeletet írt alá Gitanas Nauseda litván elnök a hadsereg bevetéséről a fehérorosz határon az illegális bevándorlók feltartóztatására.

Ismét erősödik a migrációs nyomás
A táborokban élő migránsok ellátása nehézséget okoz a litván hatóságoknak
Fotó: AFP/Sputnik/Valdemar Doveiko

A BNS balti hírügynökség tájékoztatása szerint a rendelet értelmében kiszélesítik a katonák jogköreit a határtérségben, így a jövőben megállíthatják és átkutathatják a járműveket és az emberek csomagjait, illetve „különleges felszerelések” használatát is lehetővé teszik számukra. A hadseregnek egyeztetnie kell tevékenységét a határőrséggel és a hírszerzéssel.

Az év eleje óta a litván hatóságok csaknem 4100 illegális bevándorlót tartóztattak fel a fehérorosz határon. A migrációs helyzetre tekintettel a balti ország kerítés építésébe kezdett az érintett határszakaszon.

A helyzet a hétvégi jelentések szerint ugyanakkor kezd stabilizálódni. Litván tisztségviselők az MTI szerint arról számoltak be szombaton, hogy abbamaradt a migránsok áradata Fehéroroszország felől. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) balti vezetője azt mondta: bár úgy tűnik, a fehérorosz-litván migránsválság legsúlyosabb fázisa elmúlt, Litvániának most a táborokban tartott migránsok ellátásával kell megküzdenie, valamint nemzetközi védelem iránti kérelmek tömegét kell elbírálnia.

A migrációs helyzet egyébként egész Európában súlyosbodik, az unió határ és partvédelmi ügynökségének (Frontex) múlt héten közölt adatai szerint az EU-ba irányuló illegális határátlépések száma meghaladta a 82 ezret, amely 59 százalékkal több az egy évvel korábban mért adatoknál.

Ennek kapcsán Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti képviselő a Facebookon azt írta, az EU-nak végre fel kell ismernie, hogy csak erős határvédelemmel, a visszatérések felgyorsításával és a származási országok helyben segítésével lehet megállítani a migrációt. Véget kell vetni annak, hogy NGO-hajók szállítják a bevándorlókat Európa partjaihoz, és egyszer és mindenkorra fel kell hagyni a bevándorlók szétosztásának erőltetésével – fogalmazott a politikus.