Ajánló

Itthon ünnepelték Tokió hőseit

Hazaérkezett a tokiói olimpiáról a magyar küldöttség utolsó csoportja is, az úgynevezett aranygéppel jöttek a hat érmet nyerő kajakosok és a bronzérmes női és férfi vízilabdacsapatunk is

Őket négy busszal szállították a Liszt Ferenc-repülőtérről a BOK csarnokbeli ünnepségre. Az új érkezőkhöz csatlakoztak a már korábban hazajött versenyzők, és Tokió magyar hőseit családtagok, barátok és több száz lelkes szurkoló nagy tapssal köszöntötte.

Itthon ünnepelték  Tokió hőseit
Tapssal köszöntötték a kardvívókirályt, Szilágyi Áront
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke rövid köszöntőjében elmondta: „Ugyanolyan szeretettel fogadják most a magyar olimpikonokat, ahogyan ők törekedtek arra Tokióban, hogy az ország minden lakosának örömet szerezzenek. Jó volt Tokióban magyarnak lenni! Köszönet ezért a sportolóknak, az edzőiknek, a szakosztályoknak, a kluboknak, a családtagoknak, szurkolóknak és a magyar kormánynak” – hangsúlyozta az elnök.

Csúcsra ért Milák Kristóf Tokióban
Csúcsra ért Milák Kristóf Tokióban
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Ezután a pontszerzők, majd az érmesek is szembesültek tokiói szereplésükkel, mert a dobogóra szólításkor hatalmas kivetítőn lejátszották a versenyük legemlékezetesebb pillanatait. Az olimpián sikeresen szerepelt sportolóink jelentős anyagi elismerésben is részesülnek, az olimpiai arany kereken ötvenmillió forintot, az ezüst 35,7, a bronz pedig 28,5 millió forintot ér, ami nemzetközi összevetésben a hatodik legmagasabb összeg.

Készül az örömteli családi fotó
Készül az örömteli családi fotó
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Sőt még az olimpiai nyolcadik helyet is díjazták, 2,8 millió forinttal. A Nemzeti Sport listája szerint a legnagyobb pénzjutalmat, 107,2 millió forintot a női kajaknégyesben aranyérmet, K–1 500 méteren pedig ezüstérmet szerző Csipes Tamara kapja. Dobogós a listán az arany- és ezüstérmes úszó Milák Kristóf  és a négyesben arany, kettesben harmadik, egyesben negyedik Kozák Danuta 100-100 millió forinttal.