Ajánló

„A magyar őstörténet termékeny bizonytalanság”

Hatodik alkalommal ünnepelhetnek a Kárpát-medencei magyar hagyományőrzők

Augusztus 13–15-én rendezik meg Bugacon az Ősök napját.

„A magyar őstörténet termékeny bizonytalanság”
A program fővédnöke Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke
Fotó: MH/Hegedüs Péter

Nemzedékek és nemzetrészek találkozója lesz az idei, immáron hatodik alkalommal megrendezett Ősök napja Bugac pusztán – mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, egyben a térség országgyű­lési képviselője, és a program fővédnöke pénteken, Budapesten. Az augusztus 13–15–én megvalósuló programról szólva elárulta: kétévente kerül sor az Ősök napjára, a közbülső években ugyanez a helyszín a Kurultajnak ad otthont. Sok kapcsolat jelenik itt meg: a testvértelepülések, helytörténeti gyűjtések és lokális rendezvények sorából emelkedik ki ez a találkozó, amely a Kárpát-medence magyarságának legnagyobb, közös hagyományőrző ünnepe.

Lezsák Sándor fölidézte: a viseletek megjelenése, a hagyományőrző bemutatók mást és mást jelentenek a programon részt vevő időseknek, mint a fiatalabbaknak, így saját unokáinak is, a közös élmény mégis segíti a nemzedékek közötti kapcsolat erősítését. „A magyar őstörténet termékeny bizonytalanság” – idézte Lezsák Sándor László Gyulát, majd tovább fűzte: „termőre fordul” minden, ha tudós szakemberek állnak mögötte, mint ahogy az Ősök napja rendezvény esetében is. Ebben van bizodalmam – tette hozzá. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a rendezvénynek és az ehhez hasonló kezdeményezéseknek különös jelentősége van most, mert ez egyfajta „válasz az Európai Unió durrdefektjére, amely eltorzította az uniós gondolkodást, és messzire került az alapoktól, vagyis a keresztény európai nemzetállamok szövetségétől, amelyben minden népnek értéke és kultúrája van”. Hozzátette: az egyes népek nem csak viselik értékeiket, de szeretik másoknak is megmutatni – a jövő heti esemény erre is jó lehetőség, mert „így része az európai világörökségnek az Ősök napja”.

Bíró András Zsolt főszervező, a Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány elnöke kiemelte: a rendezvénynek az is célja, hogy erősítse és segítsen visszaépíteni a tradicionális nagycsaládot, ezért számos programelem kifejezetten a gyermekek tanulását célozza majd. Tájékoztatása szerint idén lesznek hagyományos elemek és újdonságok is: többek között a nomád vonulás kiegészül a viseletbe öltözött nőkkel és gyerekekkel, valamint állatokkal, koncertet ad a Csík Zenekar és Petrás Mária. Az elmúlt másfél év a pandémia miatt nehéz helyzetbe hozta a hagyományőrzőket, ezért is fontos, hogy a megfelelő elővigyázatossággal, de korlátozások nélkül megvalósulhat a szabadtéri esemény, a programok pedig továbbra is ingyenesek – fogalmazott.