Ajánló

Magyarországon gyorsan halad a földgázbetárolás

Az alacsony tárolói készletszint miatt a piac arra számít, hogy a szűkös gázkínálat egész évben fennmarad

A magyar piacon gyorsított ütemben halad a földgázbetárolás, a tavaly júniusi mennyiség kétszerese került idén a tárolókba, miközben szinte egész Európa le van maradva – írta tegnapi sajtóközleményé­ben a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

Magyarországon gyorsan halad a földgázbetárolás
A nyári karbantartások miatt a csővezetékes szállítók kínálata is korlátozott volt
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A MEKH friss piacmonitoring riportja alapján arról is beszámolt, hogy a nyár elején jelentős drágulás jellemezte az európai földgázpiacot, tavaly júniushoz viszonyítva négyszeresére nőttek az árak. Jelentősen emelkedő gázárak jellemezték a júniusi hónapot: egyetlen hónap alatt több mint 8 euró/MWh volt az áremelkedés a spotpia­cokon, tavaly júniushoz viszonyítva négyszeresére nőttek az árak. Az áremelkedést elsősorban az okozta, hogy globálisan vált szűkössé a gázpiac: az ázsiai kereslet gyorsan nőtt, így Európába alig érkezett LNG.

A nyári karbantartások miatt a csővezetékes szállítók kínálata is korlátozott volt, miközben szinte egész Európa le volt maradva a betárolással. Bár Ukrajna felől lett volna elérhető szállítókapacitás, az Északi Áramlattal kapcsolatos nemzetközi tárgyalások előtt az orosz földgáz kínálata is csökkent. Az alacsony tárolói készletszint miatt a piac arra számít, hogy a szűkös gázkínálat egész évben fennmarad. Így a 2022-re várt gázárak is 25 euró/MWh fölé emelkedtek, a kereslet és kínálat egyensúlyba kerülését és az árak mérséklődését csak 2023-tól várják a kereskedők.

Az európai trendekkel ellentétben a magyar piacon gyorsított ütemben haladt a betárolás, a tavaly júniusi volumen kétszerese került a tárolókba. Bár a hazai piac jellemzően olcsóbb volt, mint az osztrák, Ausztria felől mégis importált hazánk, miközben Szlovákia felé a kiszállítás volt jellemző. Az LNG-terminál átadása óta a horvát és magyar piac egyre jobban integrálódik, amit jól mutat a két piac közötti kétirányú kereskedelemi áramlás.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom