Ajánló

Élelmiszerre egyre többet költünk

A tavaly áprilisi visszaesést követően idén júniusi az első havi adat, amely úgy mutat a korábbi évekre jellemző emelkedést, hogy azt veszélyhelyzeti intézkedések nem torzítják

Júniusban az egy évvel korábbihoz képest hat százalékkal nőtt a hazai üzletek forgalma a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatsora szerint. A bővülés mértéke lényegében megegyezik a tavaly tavasz előtt tapasztalt ütemmel.

Élelmiszerre egyre többet költünk
Cseresnyés Péter szerint a gazdaság újraindulása lökés az ágazatnak
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A gazdaság és turizmus újraindulása ismét tartósan emelkedő pályára állíthatja a kiskereskedelmet – értékelte a tegnap megjelent adatokat a minisztérium közleményében Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára. 2013 nyarától a koronavírus-járvány hazai megjelenéséig, több mint nyolcvan hónapon át folyamatosan javult a szektor teljesítménye.

A tavaly áprilisi drasztikus visszaesést követően az idén júniusi az első havi adat, amely úgy mutat a korábbi évekre jellemző ütemű emelkedést, hogy annak mértékét veszélyhelyzeti intézkedések nem torzítják. A KSH adatai alapján az országos kiskereskedelmi forgalom 46 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 38 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Az első fél évben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyesboltok forgalma 1,5 százalékkal, a nem élelmiszertermék jellegű termékeket árusító üzleteké 3,1 százalékkal nőtt, míg az üzemanyag-fogyasztás 2,9 százalékkal haladta meg
a tavalyi első félévit. Az ITM közleményében megemlítik, hogy az üzlettípusok közül hosszú idő után fordult ismét növekedőre a ruházati és az iparcikkboltok forgalma.

A megélénkülő utazásokkal immár hónapok óta egyre nagyobb arányban bővül a benzinkutaké.

Az e-kereskedelem változatlanul őrzi az elmúlt esztendőben kivívott erős pozícióját. Az online és csomagküldő értékesítés havi teljesítménye a legutóbbi nyolc hónapból hatban haladta meg a korábban soha el nem ért százmilliárd forintot. Cseresnyés Péter elmondta: „A foglalkoztatás rekordszinten van, közel 4,7 millióan dolgoznak hazánkban, a reálkeresetek több mint száz hónapja emelkednek.

Ha az emberek bepótolják tudatosan visszafogott, elhalasztott vásárlásaikat, a kiskereskedelem 2021 második felében felülmúlhatja a válság előtti volumenét. A gazdaság és turizmus újraindítása komoly lökést adhat az ágazat fellendüléséhez. A háztartások fogyasztásának bővülése hasonlóképpen hajthatja hazánk megerősödését” – idézte az államtitkár szavait a közlemény.

Elemzők szerint újranyitást jelez a kiskereskedelmi forgalom

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője az Magyar Hírlapnak küldött kommentárjában arról írt, hogy az elemzői konszenzust felülmúló adat aligha nevezhető meglepetésnek. Egyrészt az előző évi viszonylag alacsony forgalom, másrészt pedig a teljes gazdasági nyitás hónapjában újra jelentős számú turista látogatott az országba a labdarúgó Európa-bajnokság budapesti mérkőzéseinek köszönhetően.

Az ING elemzői azt feltételezik, hogy a fogyasztás rendkívül dinamikus növekedést mutat majd a második negyedévben, ami tükröződik majd a GDP növekedésében. Az adatok alapján továbbra is úgy vélik a szakértők, hogy megismételhető, sőt felül is múlható az első negyedévben látott kétszázalékos gazdasági növekedés az előző negyedévhez mérve.

Alapvetően az egy évvel korábbi alacsony adatokkal magyarázza a kiskereskedelmi forgalom a várakozásokat meghaladó növekedését Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője, aki úgy ítélte meg, hogy a háztartások feltehetően a vásárlások helyett a szabadidős tevékenységek felé fordultak. A forgalom növekedését a fokozatos nyitás után támogatja a munkaerőpiac teljes helyreállása, valamint a közszféra béremelései.

A Takarékbank elemzői szerint idén három százalék körül nőhet a kiskereskedelmi forgalom, a járványhelyzet előtti szint elérése a második félévben várható. Jövőre azonban az idei év eleji alacsony bázis és a gyermeket nevelők számára tervezett szja-visszatérítés hatására két számjegyű növekedésre számítanak.