Ajánló

Ikonikus mozdonyok, izgalmas programok

Több év után ismét önálló tárlattal jelentkezik a Közlekedési Múzeum, a legendás vonatok mellett az Északi Járműjavító történetét is bemutatják

Új otthonában, az Északi Járműjavító Dízelcsarnokában nyitott időszaki kiállítást Volt egyszer egy Északi… a történet folytatódik címmel a Közlekedési Múzeum, bemutatva többek között az épület múltját és az ott egykor megfordult járműveket is.

Ikonikus mozdonyok, izgalmas programok
Gulyás Gergely és Vitézy Dávid a múzeum legnagyobb időszaki kiállítását nyitotta meg
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Öt év után önálló tárlattal jelentkezik a Közlekedési Múzeum, új otthonában a vasúti járműgyártás egykori bázisán, az Északi Járműjavító Dízelcsarnokában. A Volt egyszer egy Északi… A történet folytatódik című időszaki kiállításon színes rendezvényekkel, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal és tematikus sétákkal várják az érdeklődőket október 31-ig, még a csarnok MÁV által hátrahagyott mai állapotában, a múzeummá történő átépítés előtt.

„E múzeum Európa egyik legrégebbi alapítású, több mint százhúsz éves közlekedési múzeuma, ami ezáltal is képes megmutatni az egyedülálló távlatokat és azt, hogy ez az ország mennyi mindennel járult hozzá a közlekedéshez és azon belül a vasúti közlekedéshez” – mondta Gulyás Gergely a helyszínen tartott sajtótájékoztatón tegnap.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról is beszélt, hogy a mostani múzeumépítés egészen új lehetőségeket nyit meg az intézmény számára. Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy modern intézmény fog épülni a csarnokban, ami nemcsak begyűjti és megőrzi, valamint tudományos igénnyel feldolgozza az anyagokat, hanem a lehető legmodernebb eszközökkel és módszerekkel képes megismertetni is azokat. A miniszter elmondása szerint a New York-i Diller Scofidio + Renfro sztárépítész iroda és magyar partnere, az M-Teampannon kapta a feladatot, hogy ennek az épületegyüttesnek a megújítását a 21. századnak megfelelően álmodja meg, figyelemmel a magyar közlekedés hagyományaira is. A kormány az ehhez szükséges támogatást meg fogja adni – jegyezte meg a tárcavezető.

Vitézy Dávid, a Közlekedési Múzeum főigazgatója nyitóbeszédében elmondta: történetének legnagyobb időszaki kiállítását nyitja meg a megújuló intézmény, egyben ez lesz az első tárlat, amelyet már leendő otthonában rendeznek meg. Mint felidézte, ezen a területen az 1860-as években kezdődött a járműgyártás, amely a második világháború előtt csaknem kétezer-ötszáz dolgozót foglalkoztatott itt. A háborús pusztítások után 1962-ben épült meg a Dízelcsarnok, ahol az Északi járműjavító 2009-es bezárásáig a dízelmozdonyokat javították.

A tervezési munka jelenleg is nagy erőkkel zajlik, novemberben indulhat az engedélyezési eljárás, 2022 végére lesznek meg a kiviteli tervek, majd ezt követően kezdődhet a beruházás – számolt be a főigazgató. Vitézy Dávid kiemelte, hogy a látogatók most betekintést nyerhetnek az építkezés előtt álló, még érintetlen ipari környezetbe, mielőtt megkezdődik a múzeum új otthonának korszerű kialakítása.

A kiállításon a látogatók megismerkedhetnek a magyar vasúttörténet legendás mozdonyaival is. A tárlat vasúti nagyjárművei már januárban megérkeztek a Dízelcsarnokba, ahol mától már a közönség is találkozhat velük. Az arzenál tagjai egy ikonikus 424-es gőzmozdony, a vasútvillamosítás kiemelkedő alakja, a Kandó Kálmán által tervezett, már 1932-ben forgalomba állt V60-as villanymozdony, egy, a Szellem becenévre hallgató 242-es, a gőzmozdonyok sebességrekordere Magyarországon, két M44-es tipikus MÁV-os dízel tolatómozdony, egy Cmn személykocsi és az 1935-ös Árpád gyorssín­autóbusz, amely Budapest és Bécs között közlekedett. A járművek többségét az Északiban javították. Az ikonikus vonatok és az izgalmas családi programok mellett a Közlekedési Múzeum az Északi Járműjavító fordulatokban gazdag történetét is bemutatja.

A szervezők célja, hogy a látogatók átfogó képet kapjanak az egykori járműjavító és környezetének múltjáról, jelenéről és jövőjéről, kontextusba helyezve, hogy miért éppen a kőbányai helyszínen épül meg az új múzeum. A tárlaton emellett azt is megmutatják, milyen lesz az új Közlekedési Múzeum és annak szintén megújuló környéke