Ajánló

A legfontosabb angol gól a londoni vb-döntő óta

Euro 2020

Az angol futballválogatott lezárt két hosszú sorozatot. Az egyikkel örömmámorba bódította az országot, a másik, őszintén szólva, már senkit nem érdekel. A dánok elleni elődöntő 30. percében, amikor Mikkel Damsgaard – akinek klubja, a Sampdoria vezetői szerint hétről 40–45 millióra kúszott fel a piaci értéke az Eb alatt – a torna első szabadrúgásgóljával vezetést szerzett, lezárult a háromoroszlános válogatott akkor 692 perce tartó, kapott gól nélküli szériája. Jordan Pickford először kapott gólt az Eb-n. Ám ezzel a mérkőzés után már senki nem foglalkozott Angliában, csak azzal, hogy a Gareth Southgate által dirigált háromoroszlánosok 1966 után ismét bejutottak egy nagy torna döntőjébe. És éppen úgy a Wembley-ben játszhatnak, mint az 1966-os világbajnoki döntőben, amelyet Geoff Hurst mesterhármasával 4–2-re nyertek a nyugatnémetekkel szemben. Phil McNulty, a BBC rengeteg nagy mérkőzést látott vezető szakírója vitathatatlanul az angol futballtörténelem legfontosabb góljának minősítette Harry Kane gólját, úgy pontosítva: Sir Geoff a vb-aranyat bebiztosító találata óta.

Anglia először játszhat majd Eb-döntőt, miután 1968-ban és 1996-ban is elveszítette az elődöntőt. Az ország futballmúltjának gazdagsága alapján szinte hihetetlen: csak a tizenharmadik országként mondhatja el magáról, hogy Eb-döntőt játszhat, a görögök 2004-es lisszaboni fináléja óta a háromoroszlánosoké lesz az első újonc döntős.

A dánok éppen úgy 1–0-s vezetésről kaptak ki, mint második csoportmérkőzésükön a belgák ellen. Egy nagy torna, világ- vagy Európa-bajnokság egyenes kieséses szakaszában az angolok 1990 óta először nyertek hátrányból fordítva, akkor 3–2-re verték Nápolyban a kameruniakat. Mivel mostani egyenlítő találatuk a torna tizenegyedik öngóljából esett, az is igaz, a 2020–2021-es idényben a két Nemzetek Ligája-párharc (0–0, 1–0) után az angolok elleni mérkőzéseik 284. percében vette be először angol játékos a végig kiválóan védő Kasper Schmeichel kapuját. A Leicester City kapusa hét nagy védést produkált a 120 perc alatt, ennél többet dán kapus még nem mutatott be egy Eb-mérkőzésen. Ennyit egyszer már igen: Kasper édesapja, Peter Schmeichel az 1992-es, Németország elleni, göteborgi Eb-döntőben.

A fiú kivédte Harry Kane büntetőjét, de talán jobban járt volna, ha ütni próbálja és nem fogni, a róla kipattanó labdát a Tottenham csatára a hálóba tudta rúgni. Ez volt az Eb-n immár négygólos vb-gólkirálynak a tize-dik gólja nagy tornákon, ezzel beérte az angol rekorder Gary Linekert. w