Ajánló

Véget ért a válság a munkaerőpiacon

A bértámogatás az elmúlt hónapban több mint tizenötezer munkavállalónak segítettelhelyezkedni, és a kormány célja továbbra is az, hogy mindenkinek legyen munkalehetősége

A hazai foglalkoztatás elérte a járvány előtti szintet, még ebben az évben jelentős bővülés várható, a kormány azt szeretné elérni a fellendülést segítő programokkal, hogy a magyar gazdaság idei növekedése haladja meg az 5,5 százalékot. Magyarország elérheti a legmagasabb foglalkoztatási szintjét – mondta György László, az Innovációs és Technológiai minisztérium gazdaságstraté­giáért és -szabályozásért felelős államtitkára tegnap tartott sajtótájékoztatóján Budapesten.

Véget ért a válság a munkaerőpiacon
Bodó Sándor és György László a foglalkozásbővítésben látják a lehetőséget
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerint a munkaerőpiac élénkülését mutatja, hogy ma már több mint 4,5 millióan dolgoznak, az előző hónaphoz képest negyvenhétezerrel többen. A munkahelyvédelmi intézkedések 1,6 millió ember megélhetését segítettek megtartani vagy megteremteni. A 72,3 százalékos foglalkoztatási ráta fél százalékkal magasabb, mint az egy évvel ezelőtti, és már most kevesebb a munkanélküli, mint a járvány előtti utolsó hónapban.

Magyarországon a munkanélküliségi ráta a hatodik legalacsonyabb az unióban. Bodó Sándor elmondása szerint a kedvező adatok a válságkezelő programoknak köszönhetők. Egyedül a bértámogatás az elmúlt hónapban több mint tizenötezer munkavállalónak segített elhelyezkedni, és a kormány célja továbbra is az, hogy mindenkinek, aki tud dolgozni, legyen munkalehetősége.

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón közölte, hogy a kilábalást az eddigi legnagyobb vállalkozásfejlesztési program segíti. A beruházási, képzési, munkahelyteremtési támogatások legalább annyi vállalkozást érnek majd el a következő másfél évben, amennyit korábban legfeljebb másfél évtized alatt.

György László nyomatékosította: a kormány azt szeretné elérni a fellendülést segítő programokkal, hogy a magyar gazdaság idei növekedése haladja meg az 5,5 százalékot, a válság előtti szinthez képest az év végére ötvenezerrel többen dolgozzanak, és a magyar munkaerőpiac magasabb hozzáadott értéket termeljen. Ha mindez sikerül, a gyermeket nevelő családok visszakapják az idén befizetett személyi jövedelemadójukat, az ország pedig elérheti az eddigi legmagasabb foglalkoztatási szintjét.

A gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkár több forrásból is lát lehetőséget a foglalkoztatás bővítésére. Egyrészt egyre többen költöznek haza külföldről, ezért a rugalmasabb távmunkaszabályoknak köszönhetően olyanok is elhelyezkedhetnek, akik korábban ezt nem tehették meg. Könnyebbé vált emellett a regisztrált álláskeresők, az alacsony végzettségűek és a huszonöt év alattiak foglalkoztatása is.