Ajánló

A turizmus újraindulásához a vidéki útfelújítások is hozzájárulnak

Az idei munkálatok eredményeként várakhoz és fürdőkbe, Hajdúszoboszlóra, Kehidakustányba, Lipótra és a gyulai várfürdőbe is könnyebben eljuthatunk majd a közutakon

A kormány az idénre tervezett ezer kilométernyi útfelújítása nyomán sok száz turisztikai látványossághoz juthatunk majd el könnyebben, gyorsabban és biztonságosabban.

A turizmus újraindulásához a vidéki útfelújítások is hozzájárulnak
Az állapotjavítások több mint kétszáz útszakaszt érintenek
Fotó: MH

A közúthálózat folyamatos állapotjavításának elsődleges célja a vidéki életminőség javítása, a kistelepülések jobb megközelíthetőségének biztosítása. A március közepével megindult útfelújításoknak köszönhetően a mellékutakon emelkedik a helyközi buszjáratok szolgáltatási színvonala is.

A közlekedési hálózatok megfelelő műszaki állapota fontos a magyar emberek, a hazai vállalkozások és az egész gazdaság számára. A március közepével megindult útfelújítások elsősorban a mellékutakon emelik a szolgáltatási színvonalat, a helyközi buszjáratokét is. Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára elmondta: idén a tavalyihoz képest kétszeres hosszban, összesen mintegy ezer kilométeren kezdődhetnek meg a munkák.

Az idei beavatkozások több mint kétszáz útszakaszon, 550 kilométeren javítják a tömegeket vonzó turisztikai célpontok elérhetőségét. A tavaly óta körbekerékpározható Tisza-tó közúti megközelítését Jász-Nagykun és Heves megyében tíz projektben, több mint 42 kilométeren könnyítik meg. Biztonságosabban autózhatunk, buszozhatunk például az etyeki borvidékre az öt helyszínen megvalósuló beavatkozásoknak köszönhetően.

A pusztavacsi bekötőút felújításával Magyarország földrajzi középpontjához, másik két útszakasz rendbetételével pedig a világszerte ismert bokodi lebegő faluhoz juthatunk el kényelmesebben. Az idei munkálatok eredményeként várakhoz (például Nógrád, Somogyvár, Sümeg), fürdőkbe (Hajdúszoboszló, Kehidakustány, Lipót) és a gyulai várfürdőbe is zavartalanabbul utazhatunk majd közúton.

Országos hírű búcsújáróhelyekre tartó (Andocs, Péliföldszentkereszt) és nem csak gyerekfejjel izgalmas kisvasutakig vezető (Csömödér, Királyrét) szakaszok is megújulnak. Aki a nagy melegben hűvösbe vágyik, komfortosabban érheti el például a tapolcai tavasbarlangot vagy a márianosztrai börtön-múzeumot.

Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója kifejtette, az elmúlt évek legnagyobb, 1000 kilométernyi, többségében mellékutat érintő út-felújítási programja valósul meg idén. Ekkora volumenű munkálatoknál már számos olyan elem szerepel a projektek között, amely nemcsak két település közúti összeköttetését javítja, hanem a térség gazdaságát, turizmusát is élénkíti – tette hozzá a vezérigazgató.