Ajánló

Kormányellenesek is támogatják a gazdaságpolitikai intézkedéseket

Magyarország újraindulása

A teljes népesség 80–90 százaléka, de a kormányelleneseknek is több mint kétharmada támogatja az Orbán Viktor által a Világgazdaság konferenciáján bejelentett intézkedéseket.

Ritka egyetértés ez a magyar társadalomban. Orbán Viktor június 9-én, a Világgazdaság konferenciáján három fontos gazdaságpolitikai intézkedést jelentett be, amelyekkel Magyarország újraindulását kívánja a kormány elősegíteni a járvány után. A most bejelentett elképzelések esetében a többségi egyetértés biztosított. A minimálbér látványos, majdnem húszszázalékos emelésével az összes megkérdezett 90 százaléka egyetért.

Noha a kérdésben is hangsúlyt kapott, hogy az intézkedést a kormány tervezi, a kormánnyal szemben összességében kritikus polgárok 84 százaléka (a kormánypártiak 93 százaléka) is inkább jó döntésnek nevezte a kétszázezres minimálbért. A legnagyobb vitát a családi adóvisszatérítés egyszeri intézkedése váltotta ki. Ötből négyen azonban egyetértenek a tervezettel.

A kormánnyal szimpatizálók esetében ez, a többi kérdéshez hasonlóan, kilencvenszázalékos támogatottságot ért el. A kormánykritikusok kevésbé lelkesek, csak kétharmaduk sorakozott fel a döntés mögé (68 százalék), negyedük (23 százalék) nem. Mindez összefügghet azzal is, hogy a kormánykritikusok e lépés politikai következményeitől tartanak, feltételezhetik, hogy az általuk nem kedvelt kabinet választási esélyeit is növeli.