Ajánló

Művészlegendákkal nyit a Müpa

A hosszú kényszerszünet után az intézményt a minőség és a megújulás képességének jegyében indítják újra

Világsztárokkal és nagyszabású koncertekkel nyitja meg újra kapuit a Művészetek Palotája. „Kreativitás, minőség és a megújulás képessége – ezek az értékek mindig is meghatározóak voltak a Müpa számára, a mögöttünk álló időszak azonban még inkább megerősített minket abban, hogy milyen fontos mindez. Ennek jegyé­ben tervezzük az újraindulást is” – mondta Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója az intézmény tegnapi sajtótájékoztatóján Budapesten.

Művészlegendákkal nyit a Müpa
A palota több különböző művészeti ág képviselőinek is otthont ad
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Júniusban fellép a lett díva, Elina Garanca, két produkcióvaltér vissza a Recirquel, az idei évadot pedig Wynton Marsalis koncertje zárja. A Müpa 2021/2022-es évadának indításaként augusztus 15-én a zongoránál Rudolf Buchbinderrel, a Maggio Musicale Fiorentino zenekar élén tér vissza Budapestre a karmesterlegenda, Zubin Mehta.

A Bécsi Szimfonikusokkal Andrés Orozco-Estrada és Sarah Connolly, a Mariinszkij Színház Zenekarával Valerij Gergijev, a Berlini Német Szimfonikus Zenekarral Robin Ticciati és Leif Ove Andsnes, a Bécsi Filharmonikusokkal Thomas Adés, a Drezdai Staatskapellével Chris-tian Thielemann, valamint Julia Kleiter és Christian Gerhaher érkezik a Müpába. Puccini Toscájának koncertszerű előadásában augusztus 29-én Anna Netrebko és Yusif Eyvazov énekel.

Az intézmény a Cziffra György-emlékév kiemelt helyszíne, ahol fellép a zongoravirtuóz Gyenyisz Macujev, valamint a Francia Rádió Filharmonikus Zenekara, amely Eötvös Péter Cziffra Psodia című művének ősbemutatójára készül. Augusztustól kültéri színpaddal JazzTime néven várja a közönséget a dzsesszfesztivál.

A Müpa 2021/2022-es évadának művésze a régizene műfajának egyik nemzetközileg is elismert csillaga, Baráth Emőke. Az évad együttese a Győri Balett lesz, hogy a pandémia miatt elmaradt produkciókat megmutathassa a nézőknek. A társulatnak októberben a Movements to Stravinsky/Mimi, novemberben a GisL, decemberben pedig a One Way to Heaven című előadása lesz látható.