Ajánló

Jöhetnek a falunapok

Továbbra is lehet regisztrálni és online időpontot foglalni az oltásra ötfajta vakcinával, a víruskoncentráció a szennyvízben országos átlagban alacsony szinten stagnál

Ismét enyhítés jön, a Koronavirus.gov.hu oldalon közölték: június 14-től már falunapot is lehet tartani, az ötezer lakosúnál kisebb település szabadtéri falunapján védettségi igazolvány nélkül is részt lehet venni, de legfeljebb ezerötszáz ember tartózkodhat egy időben a rendezvényen. Védettséggel rendelkező felnőtt felügyelete alatt 18 év alattiak is részt vehetnek a zenés, táncos rendezvényeken.

A hivatalos kormányzati oldal emlékeztet arra: az ötmillió beoltott elérését követően sok korlátozás megszűnt, ugyanakkor alapvető védelmi intézkedések még életben vannak, hiszen a vírus még itt van. Minden olyan helyen továbbra is kötelező a maszk használata, ahol védettek és nem védettek zárt térben találkozhatnak, így a tömegközlekedés során és az üzletekben történő vásárláskor is.

Müller Cecília országos tiszti főorvos levélben köszönte meg a háziorvosoknak az eddig végzett intenzív oltási tevékenységet, és arra kéri őket, hogy ösztönözzék a regisztrációra és az oltás felvételére a praxisukhoz tartozó még be nem oltottakat. Továbbra is folyamatosan lehet regisztrálni a védőoltásra a Vakcinainfo.gov.hu honlapon, az érvényesen regisztráltak pedig interneten is foglalhatnak időpontot oltásra az Eeszt.gov.hu honlapon.

Az online időpontfoglalóban jelenleg Pfizer-, Sinopharm- és korlátozott mennyiségben még Szputnyik, valamint bizonyos oltópontokon Janssen- és Moderna-oltás érhető el. Magyarország még mindig a második az uniós oltási ranglistán. A magyar lakosság 54,2 százaléka már megkapta az vakcinát, szemben az uniós 41 százalékos átlaggal. A regisztráltak száma 5,302 millió és 92 százalékuk már felvette az oltást.

Kedden meghalt hat beteg, és újabb 179 állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Eddig 5 296 926 embert oltottak be hazánkban, közülük 4 073 520-an már a második adag vakcinát is megkapták. Az aktív fertőzöttek száma 56 096, kórházban 549 főt ápolnak, közülük 58-an vannak lélegeztetőgépen. A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint a 22. héten a szennyvízben mért SARS–CoV–2 koncentrációjának országos átlaga alacsony szinten stagnált, de még nem csökkent a tavaly nyáron mért átlagos értékek szintjére.

Kapcsolódó írásaink