Ajánló

Bővül a kutatás-fejlesztési központ

A Continental beruházása kulcsfontosságú, ugyanis forradalmian új korszaka kezdődik a globális autóiparnak

Bővíti kutatás-fejlesztési központjainak kapacitását a Continental Automotive Hungary Kft. A megközelítőleg 4,2 milliárd forintos beruházáshoz a kormány egymilliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnapi sajtótájékoztatóján Budapesten.

Bővül a kutatás-fejlesztési központ
A tárcavezető (jobbra) és Lóránd Balázs, a Continental üzletágvezetője
Fotó: MTI/Mohai Balázs

A beruházással Budapesten és Veszprémben együttesen hetven új, kifejezetten magas hozzáadott értékű munkahely jön létre, és több száz eddig létrehozott munkahely jövője válik biztossá – hangsúlyozta a külügyminiszter. Hozzátette: a német tulajdonban álló Continental a világ valamennyi nagy autóipari gyártója számára magas minőségben állít elő a menetbiztonsági rendszerekhez kapcsolódó szenzorokat.

A vállalat új high-tech beruházása a mesterséges intelligenciához és a szoftverfejlesztéshez kapcsolódik, amelyben új szenzorok és a hozzájuk kapcsolódó funkciók kifejlesztése zajlik. Mindez azért történik, hogy a magasan automatizált vezetés alapjai minél előbb létrejöhessenek, és ebben a magyar mérnököknek minél nagyobb szerepük lehessen – magyarázta a miniszter. Kiemelte: a Continen-tal beruházása kulcsfontosságú, ugyanis a globális autóiparnak egy forradalmian új korszaka kezdődik: az ágazat a jövőben a mesterséges intelligencián és a szoftverfejlesztésen fog alapulni. Az elmúlt másfél év példátlan kihívásaira az Európai Unióban hazánk adta a legsikeresebb választ mind egészségügyi, mind gazdasági szempontból – fogalmazott.

Szijjártó Péter továbbá bejelentette, hogy a török Sisecam-csoport első európai üvegcsomagolóanyag-üzeme Kaposváron jön létre, 73 milliárd forintos beru-házással.

A tárcavezető a koreai tulajdonú Hanon Systems Hungary Kft. befektetését ismertető sajtótájékoztatón is részt vett, ahol elmondta: a három beruházás összértéke 96 milliárd forint, amelyből utóbbi 18 milliárd forinttal részesedik.