Ajánló

Adócsökkentéssel reagált a járványra a kormány

Jövő július 1-jétől további fél százalékponttal mérséklődik majd a szociális hozzájárulási adó – jelentette be Tállai András

A magyar kormányra a válság idején is számíthatnak a magyar emberek, a támogatások, a hitelmoratórium, a 13. havi nyugdíj visszaállítása mellett mintegy ezermilliárd forintnyi adócsökkentésről döntött a kormány, válaszként a koronavírus-válságra – jelentette be a Pénzügyminisztérium tegnap.

Adócsökkentéssel reagált a járványra a kormány
Tállai András: Ezermilliárd forintnyi adócsökkentés valósult meg
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A 2020 márciusa óta bevezetett adócsökkentések jelentős szerepet játszhatnak a gazdaság újraindításában – mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára. Kifejtette, hogy a járvány első hullámában hozott könnyítések több mint 360 ezer ember munkájának, vállalkozásának megtartását segítették, és ötvenmilliárd forintot hagytak az érintetteknél.

Az első intézkedések között több mint 151 ezer kisadózó vállalkozás tételes adója alá tartozó (katás) cég adószámlájáról törölt négyhavi közterhet az adóhivatal. 2020 márciusától a járványnak leginkább kitett ágazatokban a munkavállalók bére után is jelentős adókedvezmény járt – mondta Tállai András. Az emberi életek védelme és a munkahelyek megőrzése érdekében a világjárvány őszi szakaszában 2020 novemberétől újabb adóügyi könnyítésekről döntött a kormány.

Hét hónapon keresztül járt a munkáltatói adómentesség a koronavírus-válság miatt nehéz helyzetben lévő ágazatok szereplőinek, körük idén tavasszal bővült is. Végül ötvenhat ágazatban, mintegy 200 ezer munkavállalóra terjedt ki. Felidézte, hogy a járványnak leginkább kitett turisztikai ágazatot is számos adóintézkedés segítette. A Széchenyi Pihenő Kártya (Szép-kártya) közterhe kevesebb mint a felére (15 százalékra) csökkent, miközben a kártyára utalható összeg megduplázódott.

A vendéglátásban tevékenykedőket november 14-e óta segíti, hogy továbbra is a legalacsonyabb, ötszázalékos mértékű általános forgalmi adót kell felszámítani az elvitelre történő vagy házhoz szállítással értékesített étel- és italforgalom után. Idén a kis- és középvállalkozások (kkv) esetében a felére, egy százalékra csökkent az iparűzési adó maximális mértéke – mondta Tállai András, megjegyezve, hogy ez mintegy 800 ezer vállalkozást érint.

A koronavírus-járványra tekintettel már 2020 július elsejével 15,5 százalékra csökkent a szociális hozzájárulási adó kulcsa, amely tavaly 160 milliárd, idén 300 milliárd forintot hagy a munkáltatóknál. A munkát terhelő adó csökkentése jövőre is folytatódik, hiszen 2022. július 1-jétől további fél százalékponttal mérséklődik a szociális hozzájárulási adó, és ettől az időponttól megszűnik a szakképzési hozzájárulás is, így a két százalékpontos köztehercsökkenés jelentős adminisztrációs könnyítéssel is együtt jár – összegezte az állam­titkár.

Kapcsolódó írásaink