Ajánló

Jakab ismét kocsmának nézte a Ház ülését

„Amikor baj volt, akkor önök elvettek az emberektől,a családoktól és a vállalkozásoktól” – válaszolta Orbán Balázs a DK-s Varju Lászlónak a parlamentben

Ugyan kedden elmaradtak a nagy Dobrev- és Karácsony-áhítatok, Varju László és Jakab Péter ezúttal is gondoskodott a baloldali színvonal alacsonyan tartásáról.

Jakab ismét kocsmának nézte a Ház ülését
Kövér László házelnöknek kellett rendre intenie a Jobbik elnökét
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ahelyett, hogy köszönetet mondana, Ön ismét csak legyint – reagált Szabó Tímea (Párbeszéd) napirend előtti felszólalására Schanda Tamás. Az ITM államtitkára hangsúlyozta: büszkék lehetünk arra a teljesítményre, amit hazánk a pandémia idején nyújtott. „Sikerült végrehajtani azt a fantasztikus teljesítményt, amelynek köszönhetően több mint ötmillió ember lett már beoltva” – fogalmazott Schanda, aki úgy vélte, kudarcot vallott a Gyurcsány Ferenc-vezette baloldal oltásellenes kampánya, Szabó ezért sem beszélt arról, hogy több millió ember életét védik a keleti vakcinák, vagy arról, hogy hamarabb visszakaptuk az életünket, mint más nyugat-európai ország lakosai.

A Párbeszéd társelnökének kifejtette, a kínai Fudan Egyetem campuslétesítésének ügye arról szól, hogy a kabinet azt szeretné, hogy a magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek. Az államtitkár nemzetstratégiai célnak nevezte a vezető külföldi egyetemek hazai szerepvállalását, illetve a magyar felsőoktatás megerősítését. „Ön ül abban a frakcióban, amely ugyancsak visszahozná a kommunista utódpártot a hatalomba” – szúrt oda Szabónak, hangsúlyozva: a Fudan mellett a Diákváros is meg fog épülni.

Varju László (DK) arról beszélt, a kormány cserbenhagyta a nyugdíjasokat, majd azt fejtegette, miért tartja ficsúroknak a fideszeseket. Kövér László házelnök ezért felszólította a Gyurcsány-párti politikust, hogy ne minősítse képviselőtársait.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára válaszában kiemelte: a polgári kormány 2010-ben kötött egy megállapodást a szépkorúakkal, ebben pedig azt ígérték, garantálni fogják a nyugdíjak értékállóságát. Emlékeztetett, ugyancsak ez a kabinet vezeti vissza a tizenharmadik juttatást, amit a balliberális időszakban vettek el. „Amikor baj volt, akkor önök elvettek az emberektől, a családoktól és a vállalkozásoktól” – közölte Orbán Balázs, felhívva arra a figyelmet, hogy 2006 és 2010 között mintegy négy százalékkal esett vissza a nyugdíjak reálértéke, és 350 milliárd forintos hiány keletkezett 2010-re. „A nyugdíjak vásárlóértéke 2010 után mintegy tíz év alatt tíz százalékkal nőtt, és nominális értéke 44 százalékkal emelkedett” – fűzte hozzá.

A baloldal már kezelt egy válságot, és bebizonyította, hogy nem ért hozzá, politikája több 150-200 ezer munkanélkülit eredményezett – jelentette ki Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára Harangozó Tamás (MSZP) felszólalására reagálva. Az idei évi módosított és a jövő évi büdzsé kapcsán kiemelte: az a cél, hogy Magyarország visszatérjen a növekedési pályára.

Szászfalvi László (KDNP) és Hende Csaba (Fidesz) a koronavírus-járvány elleni sikeres védekezést méltatta. Köszönetet mondtak mindenkinek, akik azon voltak, hogy az elsők között győzhessük le a harmadik hullámot. Kifejtették, a baloldal a támogatás helyett minden eszközzel és folyamatosan támadta a védekezést. Rétvári Bence, az Emmi államtitkára azt hangoztatta: minden magyar ápolónak, orvosnak, védekezésben résztvevőnek köszönettel tartozunk helytállásáért, és azért, hogy Magyarországon nem volt szükség olyan kényszermegoldásokra, mint egyes gazdagabb és tehetősebb államokban.

„Remélem az urak még nem ittak” – mondta jobbikos politikusoknak Kövér László, miután ismét megvonta a szót a párt vezetőjétől, Jakab Pétertől, aki ismét provokált az ülésen. „Ön nem sértegethet senkit a Házban, nem bírálhatja az ülésvezetést” – tette hozzá a házelnök, kiemelve: a házszabályban mindez feketén-fehéren benne van.

Röviden

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára Tordai Bence (Párbeszéd) interpellációja kapcsán emlékeztetett arra, hogy az Alkotmánybíróság elutasította a baloldal beadványát a munka törvénykönyve ügyében, mert a jogszabály nem ellentétes az alaptörvénnyel. Véleménye szerint csupán arról van szó, hogy a „jogi szabályozás egy speciális és ritka esetben hiányos”, így a kormány a megadott határidőig megteszi a szükséges intézkedéseket – mondta a politikus.

Pócs János (Fidesz) interpellációjában arra hívta fel a figyelmet: egyre aggasztóbb mértékben emelkedik az illegális határátlépési kísérletek száma, csak április 30-ig már több mint 30 ezren próbálkoztak. Kontrát Károly belügyi államtitkár válaszában elmondta: valóban nő a migrációs nyomás Magyarország déli határain, az embercsempészek és az illegális határátlépők száma is emelkedik. Felhívta a figyelmet a beoltatlan migránsok megjelenésének veszélyére is, és kijelentette: a kormány továbbra is biztosítja az anyagi, a tárgyi és a személyi feltételeket a határok védelméhez.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára Gurmai Zita (MSZP) interpellációja kapcsán azt közölte, hogy Tata elkészítette a településfejlesztési koncepciót, amelyet nyár közepéig lehet véleményezni. Emellett tervpályázat is indult a művelődési ház és a volt rendelőintézet felújítására. Rögzítette: a kormány, valamint a város vezetője mindent megtesz azért, hogy megújuljon a városközpont. Hozzátette azt is, hogy ezen a napon adták át a nagyközönségnek Tatán a több mint kétmilliárd forintból felújított, korábban elmegyógyintézetként is működő Esterházy-kastélyt.

Az azonnali kérdések között Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter Varga Zoltán (DK), a nők helyzetét érintő kérdésre úgy válaszolt, hogy minden nőnek kihívás a családi élet és a munkahelyi feladatok összeegyeztetése, és az a cél, hogy a férfiak és nők egymást támogatva, a feladatokon megosztozva tudjanak élni. Ehhez járulnak hozzá a kormány nőket támogató és családokat segítő intézkedései – hangsúlyozta a miniszter.