Ajánló

Tovább erősödik az önellátásunk az egészségiparban

Az elkészült beruházások kézzelfogható eredményei az Egészségipari Támogatási Programnak – hívta fel a figyelmet a pénzügyminiszter

További, az egészségipart erősítő döntéseket hoz a kormány. A koronavírus-járvány miatt erős igény mutatkozott a Jako-Meditec termékei iránt, mivel az általuk is gyártott fiolák szükségesek a koronavírus teszteléséhez és kivizsgálásához.

Tovább erősödik az önellátásunk az egészségiparban
Varga Mihály: Folytatódnak a fejlesztések
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Vírustesztekhez is használt fiolák gyártásában erősödik Magyarország önellátása – jelentette be a pénzügyminiszter szombaton a közösségi oldalára feltöltött videóban. Varga Mihály mint elmondta, a szekszárdi Jako-Meditec 1,7 milliárd forintos beruházását 1,6 milliárd forint költségvetési támogatással segítette a kormány. A miniszter örömtelinek nevezte, hogy a kapacitásbővítéssel a társaságnál a korábbinak a duplájára, hetvenre nőtt a munkahelyek száma, és az elkészült fejlesztés egyike az Egészségipari Támogatási Program kézzel fogható eredményeinek.

A programban eddig 58 beruházásról állapodtak meg, ebből tíz már el is készült. Ezek összesen 1500 munkahely megvédéséhez járultak hozzá – tette hozzá. Felidézte, hogy az elmúlt időszakban a Vajda-Papír már több mint ötvenmillió védőmaszkot gyártott le, aminek jelentős részét értékesítette is. Emellett tízmillió darab favipiravir tabletta készült a Meditop vállalat pilisborosjenői üzemében. Az évi 140 ezer fertőtlenítő-adagolót gyártó F-Team Kft. pedig megkezdi a szállításokat a kórházaknak – tájékoztatott.

Varga Mihály kiemelte, hogy folytatódnak a fejlesztések és további az egészségipart erősítő döntéseket hoz a kormány. A bejegyzésben közzétett videóban elhangzott: a koronavírus-járvány miatt erős igény mutatkozott a Jako-Meditec termékei iránt, mivel az általuk is gyártott fiolák szükségesek a koronavírus teszteléséhez és kivizsgálásához.

A cég 2019-ben 15 millió fiolát gyártott, aminek a mennyiségét tavaly az elnyert támogatásnak köszönhetően harmincmillióra növelték, és ebből több mint kétmilliót tudtak biztosítani Magyarországnak. Idén várhatóan meghaladják a hetvenmilliós gyártási tételt. Jelenleg fioláik 67 százaléka a koronavírus miatt készül. A videóban bemutattak egy, a kormányzati támogatás segítségével beszerzett gépet is, amelyet egy magyar vállalkozással közösen fejlesztettek, továbbá együtt kialakítottak egy teljesen automatizált folyamatot is.

Toronydaruk beruházási támogatással

Összesen hárommilliárd forintért szerzett be tíz, nagy teljesítményű toronydarut a Bayer Construct, a beszerzésből egymilliárd forintot a nagyvállalati beruházási támogatás biztosított – közölte a pénzügyminiszter vasárnap a Facebook-oldalán. Varga Mihály bejegyzése szerint a fejlesztéssel a jelenleg több mint négyszáz embert foglalkoztató magyar cég a dolgozói létszámát is bővíteni tudja.

A Magyarországon ritka toronydaruk akár 12 tonnát is képesek 70-90 méter magasba emelni – ismertette. Hozzátette: a gazdaság újraindításában kulcsszerepe van az építőiparnak. Ezt segíti például a lakásépítés áfájának csökkentése, az otthonteremtési program bővítése és a beruházásösztönző támogatások növelése – írta Varga Mihály.
(ZD)