Ajánló

A nagyváradi Szigligeti Színház önálló megmaradásáért küzd

A román és a magyar kulturális államtitkárhoz fordult a Magyar Teátrumi Társaság

A héten napvilágra került elképzelések szerint a Bihar Megyei Tanács összevonná a nagyváradi Szigligeti Színházat és a Regina Maria Színházat a Nagyváradi Állami Filharmóniával, és egy új, közös intézményben képzelik el a „költséghatékonyabb” működtetést.

A nagyváradi Szigligeti Színház önálló megmaradásáért küzd
A társulat 1900 óta működik a Nagyváradi Állami Színház műemlék épületében
Fotó: Wikipedia

A romániai Új Magyar Szó értesüléseit Czvikker Katalin, a teátrum igazgatója is megerősítette, és arra is felhívta a figyelmet, hogy a tervezett átszervezéssel megszűnhet Nagyváradon a százhúsz éves múltra visszatekintő önálló magyar színház.

A megyei tanács elnöke, Ilie Bolojan állítólag a román színház társulatának már be is jelentette elképzeléseit, szerdán azonban, Bihar megye képviselő-testületének rendkívüli ülése előtt az önkormányzat két alelnöke, Mircea Malan és Calin Gal cáfolta a sajtóértesüléseket, mondván, nincs ilyen tervezet készülőben. Az RMDSZ helyi frakciója azonban kiállt a színház mellett.

Pénteken a Szigligeti Színház három társulata nyílt levelet írt a Bihar Megyei Tanács tagjainak, a nagyváradi kulturális intézmények összevonása és az előadóművészek szerződésének határozott idejűre módosítása ellen érvelve. A Maszol.ro úgy tájékoztatott, a Szigligeti Társulat, a Lilliput Társulat és a Nagyvárad Táncegyüttes tagjai szerint a három intézmény összevonása „előkészítése egy olyan tervnek, amely Nagyvárad és Bihar megye kulturális életét alapvetően és meggyőződésünk szerint rossz irányba változtatná meg”.

A nyugtalanító hírek kapcsán a Magyar Teátrumi Társaság párbeszédet kezdeményezett a román és magyar kulturális tárca között annak érdekében, hogy a nagyváradi Szigligeti Színház továbbra is önálló intézményként működhessen, és elfoglalhassa méltó helyét a román nemzeti kulturális intézmények között.

Amint közleményükben írták, a legnagyobb hazai előadó-művészeti érdekképviseleti szervezetként magukénak érzik a nagyváradi magyar nyelvű színház ügyét, és osztják azokat az aggodalmakat, amelyek szerint a tervezett változtatások következtében megszűnhet az önálló magyar színház Nagyváradon. „Ezzel pedig a határon túli magyar nyelvű színjátszás egyik pótolhatatlan bázisa semmisülhet meg. Az 1900-ban alapított Szigligeti Színház a nagyváradi és erdélyi magyar kulturális élet fontos központja: önálló megmaradása nemcsak támogatásra érdemes, de meggyőződésünk szerint a román nemzeti intézmények között is megérdemelt helyet kell elfoglalnia” – emelték ki.

A Magyar Teátrumi Társaság azt is hangsúlyozta, a színház megmaradását minden eszközzel segíteni kívánják, ezért felvették a kapcsolatot Czvikker Katalin igazgató asszonnyal, valamint a román és magyar kulturális tárcával. Arra kérték, Demeter András Istvánt, a román kormány kulturális államtitkárát és Fekete Péter kultúráért felelős államtitkárt, hogy a várható negatív következmények elhárítása érdekében szorgalmazzák az egyesítési terv elvetését.