Ajánló

Megbukott a Salvini ellen indított per

Nem emelnek vádat a Liga elnökével szemben a Gregoretti-ügyben, Hidvéghi szerint a józan ész diadalmaskodott

Megbukott a Salvini ellen indított per
Salvini az olasz méltóságot akarta megvédeni a migránshullám megfékezésével
Fotó: AFP/Attila Kisbenedek

Nem bocsátja bírósági tárgyalásra az úgynevezett Gregoretti-ügyet a szicíliai Catania vizsgálóbírósága, mivel nem tartja megalapozottnak a vádemelést Matteo Salvini volt olasz belügyminiszterrel szemben egy migránscsoport feltartóztatása miatt – közölte pénteken Salvini pártja, a Liga. Ezzel a bíróság elfogadta a politikus védelmének állásfoglalását, miszerint belügyminiszterként Salvini nem követett el bűncselekményt azzal, hogy 2019 júliusában öt napig nem engedélyezte a Gregoretti katonai hajóval érkezett bevándorlók partra szállását.

A politikus az ítélet kihirdetése után elégedettségét fejezte ki az MTI szerint, és megismételte azt a korábbi álláspontját, hogy a Földközi-tengeren érkező migránshullám megfékezésével az olasz partokat és az olasz méltóságot kívánta megvédeni.

Az ügyben egyébként maga az ügyészség sem szorgalmazott vádemelést. A vádhatóság arra hivatkozott, hogy Matteo Salvini döntése nem sértette a nemzetközi egyezményeket, és semmiképpen nem tekinthető emberrablásnak. Egy hasonló ügyben a szicíliai Palermo bírósága áprilisbanmég megalapozottnak tartotta az ügyészség vádemelési kérelmét, és szeptember közepére tárgyalást tűzött ki. Ez az eljárás az Open Arms civil hajó fedélzetén érkezett 147 migráns ügyét érinti, akiket 2019 nyarán három hétig tartóztattak fel Lampedusa szigete előtt.

Hidvéghi Balázs a józan ész diadalának nevezte, hogy megbukott a per. A fideszes európai parlamenti képviselő a Facebookon azt írta: „Nyugat-Európa lelkiállapotát mutatja, hogy civil szervezetek őt rángatták bíróság elé, nem pedig a migránsokat folyamatosan Európa felé szállító embercsempészeket.” Hidvéghi hozzátette: a kormánypárti Liga elnöke nem dőlhet hátra, bátor kiállása az összes bevándorláspárti NGO céltáblájává tette.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter, a Fidesz alelnöke a Twitteren gratulált Salvininek, hozzátéve: a Liga elnökének politikai ellenfelei megpróbáltak nyomást gyakorolni az igazságszolgáltatásra, de vesztettek.